Tv antenn till husbil bäst i test 2022 – En stor guide

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för abswheels.se, autoexperten.se, bythjul.com, dack-online.com, dackonline.se, mekonomen.se, skruvat.se, gummihuset.se, tirendo.se.
1. Banten2. Maximum3. Nedis
Banten 335 TV antenna for motorhomeMaximum MDA 110

Nedis Digital Camping Antenna

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

En ny campingsäsong står inför dörren och många längtar redan till semesterveckorna i sommar. Campingrutten kan planeras in i minsta detalj med sevärdheter, strandliv och mysiga uteserveringar längs vägarna.

Eller så låter man humöret och lusten styra åt vilket håll ekipaget rullar. Under en längre husbilssemester dyker det också upp regniga dagar och längtan efter myskvällar framför tv:n. I det här testet får ett antal antenner avsedda för husbilar tävla om sin förmåga att fånga in signaler till en tv.

Topp 3 bästa tv antenn till husbil 2022

1. Banten 335

Banten 335 TV antenna for motorhome

Banten 335 har en strömlinjeformad design och ett vattentåligt utförande. Det gör att denna antenn lämpar sig i alla möjliga slags miljöer såsom på husbilen, sommarstugan, husvagnen och båten.

Antennen, som drivs med 12 V, har en inbyggd signalförstärkning på 26 dB och mäter ca 10 cm i diameter. Banten 335 är designad för att kunna sitta på bilens tak under körning utan att fånga upp speciellt mycket vind. Priset ligger på ca 1100-1500 kr inkl. moms och därmed har Banten 335 vunnit ”tv antenn husbil bäst i test 2021”.

Vad är det jag gillar med denna antenn?

Tittar jag på helheten är detta en nästintill komplett produkt med många användningsområden. Låg vikt, smärt design och mångsidighet gör denna produkt till ett självklart val i dess prisklass.

Mindre bra?

Fungerar mindre bra vid användning långt från signalkällan. Säkerställ att ni beställer till rätt typ av fästen och kablar för den installation ni förbereder med Banten 335.

Betyg: 4

Se priset här!

2. Maximum MDA 110

Maximum MDA 110

Denna campingantenn är till största del avsedd för att fästas på husbilen eller husvagnens tak. Antennen har en förstärkning på 20 dB och kommer med ett 4G-filter som skyddar från störningar som annars kan orsakas av mobiltelefoni.

Den ansluts med F-kontakt och här medföljer också en 12 V-anslutning och adapter från 230 V. Om det inte vore för diametern på nästan 300 mm hade denna kunnat konkurrera med den smidigare vinnaren i testet. Många användare vittnar om stabil drift på platser där det normalt sett inte går att titta på tv via en vanlig campingantenn. Priset ligger på strax under 1000 kr.

Vad gillar jag med denna produkt?

4G-filter och många tillbehör/anslutningsmöjligheter inkluderat i priset. Välkänd modell som tidigare vunnit utmärkelsen ”tv antenn husbil bäst i test” i Danmark.

Mindre bra?

Storleken och designen gör att denna modell fångar ganska mycket vind vid långturer då den sitter permanent installerad.

Betyg: 4

Se priset här!

3. Nedis Digital Campingantenn

Nedis Digital Camping Antenna

Bästa budgetalternativet vinner tredjeplatsen i detta test. Jag är både imponerad och besviken efter att ha undersökt tekniken bakom denna aktivt förstärkta antenn i rundstrålande utförande.

Med en förstärkning på upp till 46 dB och inkluderad matning av såväl 12 V och 230 V-adapter är denna antenn en riktig uppstickare när det kommer till priset. Dessutom är den utrustad med ett 4G-filter och sägs vara smidig att installera. Så långt är jag nöjd med det jag ser.

Kvalitet som inte når ända fram enligt köparna

Å andra sidan upplevs kvaliteten bristfällig. Detta är något som många användare vittnar om – hög prestanda för pengarna men en hållbarhet och produktionskvalitet som inte riktigt håller måttet för den som vill satsa på långsiktigt kvalitetstänk.

Om du har spenderat en miljon kronor på en husbil och sedan lagt en halv månadslön på en bra tv så känns det kanske lite tråkigt att montera upp en budgetlösning vars kvalitet inte riktigt når upp till branschens normer.

Budgetcamparens förstahandsval

Campare som hyr en husbil tillfälligt, eller kanske av olika skäl måste hålla kostnaderna nere denna säsong, kan däremot fynda en komplett antenn som vinner med hästlängder när det kommer till inköpspris. Nedis Digital Campingantenn ligger strax under 500-lappen och hamnar därför på en stolt tredjeplats i testet.

Betyg: 3

Se priset här!

Köpguide – antenn till husbil

Vad bör vi då tänka på när vi köper en antenn till husbilen eller husvagnen? I grunden finns två vanliga sorters antenner för montering på husbil – rundstrålande och riktade antenner. Eftersom de rundstrålande antennerna är mest användarvänliga fokuserar testet på den tekniken.

Rundstrålande antenner har inte samma räckvidd som riktade antenner, men dessa behöver inte heller riktas in utifrån bilens position i relation till närmsta sändare. Det finns ca 50 huvudsändare i Sverige och dessa tar hjälp av mindre sändare för att fördela signalen över hela landet.

Räckvidd

De flesta antennerna för husbil är idag aktiva, vilket innebär att signalen förstärks med hjälp av en signalförstärkare. Många husbilar är utrustade med en teleskoparm för montering av antennen. När signalen inte når fram kan armen höjas och antennens räckvidd på så vis förlängas.

Frekvensomfång

TV-kanaler sänds på olika frekvenser som delas in i frekvensband som UHF och VHF. De flesta antenner avsedda för husbil kan ta upp både UHF- och VHF-bandet, men det gäller inte alla. Den som känner sig osäker kan alltid kontakta kundservice hos en återförsäljare för att få veta mer om vad respektive produkt förväntas leverera i olika länder och regioner.

Gör en behovsanalys med dessa frågor

Vad viktigast för dig? Design? Luftmotstånd? Motstå väta? Hållbarhet? Frekvensområden inkl. skydd mot mobiltrafik? Hur ser befintligt fäste ut? Kan jag använda befintliga fästet till nya antennen? Att kunna få in kanaler på avlägsna platser? Strömförsörjning? Anslutningar?

Vilka frekvenser behövs för att kunna se digital-tv?

Det analoga marknätet för tv-sändningar fasades ur med start 2005. Sedan 2007 gick man över helt till digitala sändningar via marknätet.

Är du nyfiken på vilka frekvensband som används för olika kanaler? Kolla in aktuella frekvenstabeller hos Teracom.

Summering

Banten 335 har en välförtjänt förstaplacering med motiveringen: ”Strömlinjeformad, vattentålig och högpresterande antenn som levererar på vägarna och även passar bra på båten. Design, funktion och prestation i en nästintill fullkomlig harmoni.”

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.