Vinterdäck bäst i test 2022 – Hitta bästa vinterdäcken här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för abswheels.se, autoexperten.se, bythjul.com, dack-online.com, dackonline.se, mekonomen.se, skruvat.se, gummihuset.se, tirendo.se.
1. X-Ice North2. IceContact3. VikingContact
Michelin X-Ice North 4 bästa vinterdäckenContinental IceContact 3Continental Viking Contact 7
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

När det kommer till bilkörning är säkerheten ingenting som man ska tumma på. För att du ska kunna vara säker på vägarna är det viktigt att du använder bälte, men det också viktigt att bilen är utrustad för vägunderlaget. Det betyder att du behöver ha ordentliga och högkvalitativa vinterdäck under vintermånaderna. Marknaden är stor när det kommer till däck och det finns både dubbade och odubbade alternativ.

Båda kommer med fördelar och unika egenskaper. Till vårt bäst i test för bästa vinterdäcken har vi letat nätet runt för att plocka ut de allra bästa och tryggaste alternativen. Naturligtvis i olika prisklasser, så att du kan hitta däck som passar just din bil och din plånbok.

I detta vinterdäck bäst i test har vi bara tittat på renodlade vinterdäck och det betyder att vi inte har listat några helårsdäck överhuvudtaget. För att vara säkra på att vi verkligen har valt däck som håller måttet har vi valt utifrån aspekter som prestanda på snö och is, våtgrepp och ljudnivå, men även bränsleförbrukning och prestanda på torr och våt asfalt.

Att plocka ut de bästa vinterdäcken för 2022 var lite av en utmaning. Inte för att det inte finns många alternativ att välja mellan, utan tvärtom! Utbudet är otroligt stort och det finns mängder med modeller att välja mellan. Det finns också många olika tillverkare, prisklasser, mått och fälgar att ha koll på.

För oss är det viktigt att du kan känna dig trygg med att de vinterdäck som vi har valt ut är 100 % säkra att använda sig av. Här har vi inte bara pekat ut de första bästa däcken som vi kommit över, utan verkligen gjort noggranna undersökningar för att kontrollera alla detaljer. Att välja nya vinterdäck kan dessutom vara ännu klurigare om du inte gjort det förut och då kan det vara skönt att få tydliga produktbeskrivningar av marknadens bästa alternativ för året.

Skulle det vara så att du inte finner våra rekommenderade däck intressanta bör du inte vara orolig. Det finns hundratals andra däck att välja mellan. Vill du ha tillgång till ett så stort utbud som möjligt skulle vi säga att det är bäst att handla på nätet. Här kan du hitta däck hos olika återförsäljare online och beställa hem vinterdäcken med hemleverans till dörren.

Topp 7 bästa vinterdäcken 2022

1. Michelin X-Ice North 4

Michelin X-Ice North 4 bästa vinterdäcken

Michelin X-Ice North 4 är dubbdäck som vid flera tillfällen har utnämnts som testvinnare i bland annat Teknikens Värld och Aftonbladets test för bästa vinterdäcken. Med de här vinterdäcken med dubbar får du en låg bränsleförbrukning, samtidigt som däcken säkerställer en optimal kontroll på vinterväglag. I samband med tillverkningen har man sett till att inte spara in något på dubbarna och om sanningen ska fram är det de däck som är utrustade med flest dubbar på marknaden för personbilar.

Att använda sig av dubbar är något som är relativt nytt för Michelin och Michelin X-Ice North 4 har visat sig bli en riktig storsäljare. Även om det är väldigt många dubbar på däcken är detta inget som du bör låta avskräcka dig. Tack vare modern teknik har man kunnat kombinera mängder med dubbar och en lägre bullernivå. Det betyder att Michelin X-Ice North 4 ger dig komfort och säkerhet, allt i ett och samma däck.

Dubbdäck för isiga väglag

Är det ofta mycket isigt på vägarna där du brukar köra eller kommer du att befinna dig på en plats där is på vägen är ett faktum? Då är Michelin X-Ice North 4 helt klart värt att satsa på som vinterdäck. Den tidigare föregångaren X-Ics North 3 är också att rekommendera, men Michelin X-Ice North 4 får ett riktigt stort plus då man valt att använda sig av en helt ny teknologi i samband med tillverkningen. Teknologin ser till att väghållningen ökar markant.

Se priset här!

2. Continental IceContact 3

Continental IceContact 3

På andra plats i vår bäst i test för bästa vinterdäcken hamnar inga mindre än Continental IceContact 3. Precis som ovannämnda däck så har IceContact 3 vunnit första plats på ett flertal tester. Du kan bland annat hitta den som testvinnare i ett test som utfördes av ViBilägare år 2019, men också som vinnare 2019 i Teknikens Värld.

Continental IceContact 3 är ett snyggt och stabilt däck med dubbar, vilket gör att du med fördel kan använda det på alla typer av vinterväglag. Tack vare det djupa däckmönstret ser däcken till att leda bort vatten och slask, vilket i sin tur bidrar till att du får ett bättre grepp med vägbanan.

Ett däck utrustat med ContiFlexStud

Om du väljer att köpa Continental IceContact 3 i 17 tum eller uppåt kommer du att få däck som är utrustade med gummidubb som kallas för ContiFlexStud. Fördelen med att använda sig av denna revolutionerande gummidubb är att du kommer att få en optimal greppförmåga, samtidigt som ljudet av buller minskar markant. Dubbarna ser också till att du få till en så bra bromsning som möjligt.

Även om man skulle kunna tycka att ovanstående fördelar är tillräckliga, så är detta inte allt. ContiFlexStud är nämligen tillverkat för att även vara bättre för vår miljö. Tester och studier visar att gummit minskar på vägslitaget med hela 20 %, jämfört med andra dubbdäck. Observera att även den som väljer däck en lägre tum kommer att få ta del av förbättringar, bland annat genom att de mindre däcken har utrustats med olika typer av dubbar för ökad säkerhet vid korta bromssträckor.

Se priset här!

3. Continental Viking Contact 7

Continental Viking Contact 7

På tredje plats i vår bäst i test har vi valt att lista ett par nordiska vinterdäck utan dubbar. Det är naturligtvis inga mindre än Continental Viking Contact 7 som vi talar om. De här dubbfria vinterdäcken är specifikt framtagna för att lämpa sig för den vinter som vi har i norden och har således ett mycket bra grepp på slask, snö, regn och is. Jämför man med däckens föregångare, Viking 6, så har Continental Viking Contact 7 hela 7 % förbättrad handlingsförmåga.

Som de flesta redan är medvetna om så bjuder den nordiska vintern på en hel del varierande och växlande väderlekar. Ena dagen är det is och snö, för att dagen efter vara asfalt och slask. Ibland har man allt under loppet av 24 timmar. Med hjälp av den mjuka och smidiga gummiblandningen kan Continental Viking Contact 7 prestera lika på vägar som är täckta av snö, till vägar där det är mycket isigt eller väldigt låga grader.

Många nöjda kunder

Tittar man på recensioner och omdömen för Continental Viking Contact 7 är det tydligt att alla är eniga. De här dubbfria däcken är helt klart av hög kvalitet och presterar riktigt bra i alla typer av lägen. Det många lägger ett extra stort fokus på är hur tysta däcken är. Om du i vanliga fall stör dig på att däcken har en hög bullernivå kommer du att stormtrivas med Viking Contact 7.

Se priset här!

4. Nokian Hakkapeliitta R3

Nokian Hakkapeliitta R3

Vinterdäck behöver inte vara täckta med dubbar för att de ska fungera riktigt bra på vintern och det är Nokian Hakkapeliitta R3 verkligen ett bevis på. Med dessa nordiska vinterdäck får du den bästa körstabiliteten när du beger dig ut på vägarna och tack vare det nya och innovativa däckmönstret får du också förbättrade köregenskaper.

Med Nokian Hakkapeliitta R3 kommer du utan tvekan att få ett högkvalitativt däck där man använt sig av en perfekt kombination av komfort och säkerhet. Däcken säkerställer också ett lågt rullmotstånd, vilket betyder att du får en mer bränsleeffektiv resa. Har du en elbil behöver du inte ladda den lika ofta.

Däck med ordentlig uppdatering

Det finns många saker att tänka på när du ska köpa nya vinterdäck och köregenskaper är en av dessa. När man tittar på Nokian Hakkapeliitta R3 är det tydligt att man har lagt ner mycket tid på att uppdatera däcket på alla sätt och vis. Bland annat kan man se att man har skapat mönsterklackar som är skräddarsydda och det finns även sajpningar i däcken. Det sistnämnda är framtaget för att ge ett mycket bättre grepp.

Skaparna bakom Nokian Hakkapeliitta R3 är väl medvetna att vatten och slask är en del av den nordiska vintern och därför har man sett till att göra Hakka R3 till något utöver det vanliga. Däcken kommer t.ex. med snöklor som skapar balans, blades gloves som minimerar risken för vattenplaning och brake boosters, vilket ger en bättre inbromsning på snö.

Se priset här!

5. Goodyear Ultra Grip Ice Arctic

Goodyear Ultra Grip Ice Arctic

Vill du ha dubbdäck som är framtagna för arktiska förhållanden och som dessutom kommer från en mycket känt tillverkare? Då är det Ultra Grip Ica Actic från Goodyear som vi rekommenderar att du tittar närmare på. Med de här däcken får du ett överlägset väggrepp vid alla vinterväglag, vilket även inkluderar vägar med is.

Goodyear Ultra Grip Ice Arctic är utvecklat för att kunna erbjuda en så kort bromssträcka som möjligt, samtidigt som däcken har en hög prestanda på underlag som är blöta. Goodyear Ultra Grip Ice Arctic klarar således alla väderlekar som den nordiska vintern har att bjuda på.

Goodyear Ultra Grip Ice Arctic är utrustad med en MultiControl Ice-teknik. Det betyder att tekniken kommer att göra det lättare för dig att ha full kontroll när du kör på is. Dubbtekniken går ut på att dubbarna får en ökad kontakt med vägytan, vilket i sin tur bidrar till ett effektivare grepp. Här har man valt att satsa på V-formade sajpningar och kanter.

Genom detta kan Goodyear säkerställa att du är trygg när vägarna är täckta med nyfallen (eller kvarliggande) snö. Kör du i mycket djup snö kommer specialdesignade skulderblock att skjuta undan snön som befinner sig vid däckens sida.

Lika bra på snö som på blöta underlag

Som majoriteten redan är medvetna om så består inte Sveriges vintrar av enbart snö, utan det är också en hel del väta, töväder och slask som man måste stå ut med. Goodyear Ultra Grip Ice Arctic har tillverkat hydrodynamiska kanaler som löper i hela däckmönstret och tack vare detta kan däcken se till att vatten transporteras bort från ytan. På detta sätt minskar risken för att du ska drabbas av vattenplaning.

Se priset här!

6. Pirelli Ice Zero 2

Pirelli Ice Zero 2

Vi förstår att många av de vinterdäck som vi har med i denna bäst i test kan upplevas som väldigt dyra, och vi ska inte sticka under stol med att nya vinterdäck av hög kvalitet kommer att kosta. Dock är vi måna om våra läsare och när det kommer till vinterdäck bör du aldrig tumma på kvalitet. Därför ser vi till att även ta med Ice Zero 2 från Pirelli i vår jämförelse och det finns god anledningar till detta.

Här kan man utan tvekan säga att du får ta del av en ny generations dubbdäck. Däcken är specifikt framtagna för att passa SUV, Prestige och Premium-segment och på så vis säkerställa en optimal nivå av prestanda och komfort på vägarna.

Pirelli Ice Zero 2 gör det möjligt för dig att välja mellan två olika typer av däck. Du kan antingen välja Ice Zero 2 som är framtagen för de nyaste modellerna och kommande bilar, men du kan också välja Scorpion Ice Zero 2. Den sistnämnda har man valt att utveckla specifikt för SUVs istället. Med sin perfekta placering av dubben kan Pirelli Ice Zero 2 klara av alla typer av vinterförhållanden i norden och du får däck som du kan känna dig trygg med!

En välkänd och omtalad tillverkare

Pirelli har varit det främsta valet under många år för svenska bilägare. Trots sitt högre pris är det många som ändå väljer att investera lite extra och då har Pirelli varit ett självklart alternativ. Att Pirelli Ice Zero 2 får ta plats på listan beror främst på den höga komforten som kombinerats med en stor säkerhet, men som tidigare nämnt så sa vi att vi skulle ta med så många olika typer av vinterdäck som möjligt. Pirelli Ice Zero 2 är helt klart ett mycket bra val för den som vill kosta på sig lite extra.

Se priset här!

7. Bridgestone Noranza 001

Bridgestone Noranza 001

Bridgestone Noranza 001 är verkligen ett däck som har blivit otroligt hyllat för sin förmåga att ge ett stadigt grepp på is. I Aftonbladets bäst i test 2022 hamnade däcket på fjärde plats och kom på andra plats i Aftonbladets test för bästa vinterdäck år 2016. Även Testworld valde att utse Bridgestone Noranza 001 till det absolut bästa däcket för den som ska bege sig ut på isiga vägar och detta tack vare de fantastiska bromsegenskaperna som dubbdäcket har.

Bridgestone Noranza 001 är däck som är framtagna för att lämpa sig så bra för den nordiska vintern som möjligt. Det är något som vi har studerat mycket när vi valde ut våra vinnande produkter. Det är trots allt i norden som vi befinner oss och då är det viktigt att ha däck som kan klara av temperaturskillnaderna och de växlande väderlekarna.

Nya däckmönster och en slitindikator

Bridgestone Noranza 001 är framtaget för att passa personbilar och är utrustade med moderna dubbar. Här har man också sett till att ta fram en ny materialblandning och skapat ett nytt däckmönster för optimalt grepp.

Det är tack vare däckmönstret och gummiblandningen som Bridgestone Noranza 001 kan säkerställa att föraren får en så bra broms- och dragegenskap som möjligt. Ska man köra på is och snö är detta avgörande. För att optimera däcken ännu mer har man också försett dem med en slitindikator. På så sätt kan du enklare se när det är dags att byta ut vinterdäcken till nya.

Däcket har en ny generations dubbar och en ny materialblandning samt däckmönster. Detta för att ge föraren bra drag- och bromsegenskaper samt bra grepp på både is och snö. Det har även försetts med slitindikator för att man enkelt ska se när däcket behöver bytas ut.

Se priset här!

Köpguide för bästa vinterdäcken

Det finns flera orsaker till varför du bör se till att ha riktigt bra vinterdäck på din bil. För det första är däcken avgörande för din och andra trafikanters säkerhet på vägarna, men valet av däck har också betydelse för miljön och din ekonomi. I den här köpguiden kommer vi att gå in djupare på vad du behöver tänka på när du ska köpa nya vinterdäck, om du ska välja de bästa dubbdäcken eller om du ska välja odubbade. Vi tittar också närmare på hur du kan spara pengar med hjälp av rätt däck och om du bör välja däck med eller utan fälgar.

Vi vet att köpguiden kan uppfattas som lång, men sanningen är att det finns mycket information om däck som du bör ha med dig när det är dags att köpa nya. Däck kostar oftast en hel del och är således en investering som man vill bli så nöjd med som möjligt.

1. När använder man vinterdäck?

Den första frågan som vi ska titta närmare på är när man faktiskt använder sig av vinterdäck. I Sverige säger lagen att du måste se till att din bil har bytt från sommardäck till vinterdäck under perioden 1 december och fram till 31 mars. Din bil ska alltså vara utrustad med vinterdäck under hela denna period, även om det inte finns någon snö eller is på vägarna.

Orsaken till varför du behöver byta däck är för att se till att din bil håller för det vägunderlag som kan råda. Sommardäck kan inte prestera lika bra på snö och is som vinterdäck gör och det är också den främsta orsaken till bytet.

I vissa delar av Sverige, eller under vissa år, kan snön kommer tidigare än planerat. Den kan också hålla i sig mycket längre än vad man har räknat med. I dessa fall finns det en förlängd vintersäsong som man ska anpassa sig efter. Då gäller det att ha på vinterdäck från och med den 1 oktober och fram till den 15 april.

I mycket få fall kan man uppleva snöfall utanför denna period. Skulle detta ske är det helt okej att byta till vinterdäck för att man ska kunna känna sig trygg med sin bil. Det är dock viktigt att vara medveten om att du då måste byta tillbaka till sommardäck när marken är bar igen.

2. Vinterdäck året om

Den som vill kan använda sig av vinterdäcken året om. Det finns ingen lag som säger att du måste byta till sommardäck under sommaren, men vi kan säga att det ändå är starkt rekommenderat. Naturligtvis finns det en orsak till att du inte bör åka med vinterdäck under sommaren och det beror på att vinterdäck som är dubbfria har en sämre styr- och bromsprestanda om det är barmark.

Däcken är den enda kontakt som bilen kommer att ha med marken och hur däcken greppar och bromsar är avgörande för hur säker du kommer att vara på vägarna. En annan orsak till varför du bör byta från vinterdäck till sommardäck är för att få en högre komfort och för att värna om miljön. Om du har däck som är anpassade efter vägunderlaget minskar du din bränsleförbrukning, vilket bidrar till en bättre miljö.

3. Dubbar och mönsterdjup är viktiga faktorer att ta hänsyn till

Som tidigare nämnt finns det två olika typer av vinterdäck, åtminstone de som vi valt att använda oss av i denna bäst i test för bästa vinterdäcken. Det finns vinterdäck med dubbar och det finns så kallade dubbfria vinterdäck. Enkelt förklarat kan man säga att dubbdäcken är utrustade med små metalldubbar runt hela däcken, vilket gör att de lämpar sig väldigt bra för isigt underlag.

Dubbfria vinterdäck saknar dessa metalldubbar och det finns både en centraleuropeisk och en nordisk version. Orsaken till varför det finns olika typer av dubbfria vinterdäck är helt enkelt för att de är framtagna för att passa de klimat som de ska användas i. Tittar man ur ett säkerhetsperspektiv är det alltid bäst att välja nordiska vinterdäck som är dubbfria för det klimat vi har i Sverige.

Det är dock inte enbart dubbar eller inte dubbar som kommer vara avgörande för hur trygg du känner dig med dina nya däck. En annan viktig faktor att titta på är mönsterdjupet. På vinterdäck i Sverige behöver du se till att ha ett minsta mönsterdjup på 3 millimeter och detta enligt lag. Köper du begagnade vinterdäck är det extra viktigt att du kontrollerar mönsterdjupet. Om däcken har ett mindre djup än 3 millimeter bör du avstå från att köpa dem och istället titta på andra alternativ eller köpa helt nya.

4. Välj däck som passar bilens mått

Om du har svårt att veta vilken storlek du ska välja på dina nya vinterdäck föreslår vi att du tittar på de mått som är rekommenderade för just din modell. Här är det viktigt att komma ihåg att måtten endast är en rekommendation och du behöver inte följa dessa till punkt och pricka. De kan dock vara mycket användbara för den som vill ha däck som är så optimalt lämpade för bilen som möjligt.

Måtten kommer att ge dig information om hur tjock, bred och vilken dimension som däcken har. Du hittar informationen genom att titta på de vinterdäck som du har till bilen idag, men du kan också hitta informationen på ditt registreringsbevis alternativt använda dig av de e-tjänster som finns tillgängliga på Transportstyrelsens hemsida. Titta under länken Fordonsuppgifter.

Här följer ett exempel på hur märkningen på dina vinterdäck kan se ut: 245/45R17.

245/45R17 betyder att däcken har en bredd på 24,5 cm (245 mm) och att höjden på däcken är 4,5 cm. Dimensionen på däcken är då 17 tum.

En annan sak som du behöver ta hänsyn till är hastighetsindex och belastningsindex. Detta är något som du måste ha i åtanke när du ska köpa dina nya vinterdäck. Vi rekommenderar att du inte ”skiljer” dessa värden från varandra, eftersom de är förknippade och på så vis beroende av varandra. Hastighetsindex kommer att vara det värde som anger hur snabbt du har möjlighet att köra, medan belastningsindexet beskriver den maximala belastning som kommer att ligga på hjulen när de färdas i hastigheten.

5. Beteckningar att ha koll på

Förutom tillverkare, tillverkningsår och information om mått har däcken andra typer av beteckningar som kan vara bra att veta om. Det är genom dessa beteckningar som du kan ta reda på om däcket är förstärkt, om det kan klara av mycket hög belastning eller om det kanske har ett skydd mot hårda och vassa trottoarkanter. Här nedan kan du läsa mer om de vanligaste beteckningarna. Observera att det finns fler. Har du däck med andra beteckningar finns information om detta att hitta på internet.

  • RF – RF är egentligen en förkortning på det engelska ordet reinforced. Om du ser beteckningen RF på dina däck så betyder detta att däcken är förstärkta.
  • FR – Om du använder dig av lågprofilerade däck rekommenderar vi att du väljer alternativ som har beteckningen FR. FR betyder nämligen att däcken är försedda med ett kantskydd runt fälgarna. På så sätt minimerar du risken för att trottoarkanten kan orsaka skador.
  • ML – ML är ytterligare en beteckning som har att göra med trottoarer. ML är en beteckning som visar att däcken har en så kallad trottoarkantsribba. Med hjälp av denna ribba kommer dina däck inte att ta lika stora smällar om du kör emot trottoarkanterna.
  • XL/EL – Står det XL/EL på ditt däck? XL/EL betyder att däcket är förstärkt och att det på så vis kommer att klara av mycket högre belastningar än ”vanliga” alternativ.
  • Temperature A – Under körning är det vanligt att däcken blir varma, men de ska naturligtvis inte blir för heta. Med hjälp av beteckningen Temperature A kan du se om dina däck är utrustade för att bygga upp mindre värme under tiden som du kör.
  • TL – Den sista beteckningen som vi ska titta närmare på är TL. TL är en förkortning på ordet tubeless och betyder att däcket inte har någon slang.

Rätt vinterdäck kan få dig att spara pengar

Vilka däck du har kommer vara avgörande för vilken bränsleförbrukning som du får. Sanningen är att det faktiskt är däcken av utgör hela 20 % av bränsleförbrukningen. Om du väljer de bästa vinterdäcken som är så energieffektiva som möjligt kommer du att kunna bespara cirka 10 % av kostnaderna. Visst är det skönt att ha pengar över, men genom att göra ett mer medvetet val av vinterdäck gör du också miljön en mycket stor tjänst.

Hur mycket du kommer få betala för dina vinterdäck är dock svårt att säga, eftersom priserna varierar kraftigt. Ett vanligt missförstånd är att man tror att de dyraste däcken är de bästa, men så är inte alltid fallet. Visst kan de dyrare alternativen prestera lite bättre eftersom man har lagt ner mer tid och resurser i samband med utveckling och tillverkning, men de betyder inte att de billigare kommer vara ett dåligt val. Vi vill dock avråda dig från att köpa begagnade däck om det är så att du inte har stor kunskap om mönsterdjup och slitage.

Ytterligare faktorer som är avgörande för priset är vilka egenskaper, vilken prestanda och vilket märke du väljer på däcken. I vår bäst i test för bästa vinterdäcken har vi bara sett till att ta med högkvalitativa och pålitliga däck, även om prisklasserna varierar. Om du vill köpa ett däck som kommer utan en fälg kan du räkna med en kostnad på 1000-4000 kronor/däck, men det är inte helt omöjligt att vinterdäcken kan vara dyrare än så.

Idag kan du köpa vinterdäck hos en återförsäljare i en fysisk butik, men du kan också beställa däcken över nätet. Fördelen med att beställa online är att du får tillgång till ett mycket större utbud och att du dessutom kan hitta däck till mycket lägre priser. Om du vet vad det är för mått och bredd som du behöver är online shopping det bästa alternativet. Har du däremot lite eller ingen kunskap bör du istället vända dig till en fysisk butik där du kan få professionell hjälp och rådgivning.

Dubbdäck eller inte – Vad är bäst?

En mycket vanlig fundering är om det är bäst att använda sig av dubbade eller odubbade vinterdäck och sanningen är att det är en fråga som inte är helt lätt att besvara. Orsaken till detta är helt enkelt för att det finns många fördelar och nackdelar med båda alternativen. Tittar man ur en hälso- och miljösynpunkt är dubbfria däck det bästa alternativet, eftersom de inte släpper ut lika höga partikelhalter i omgivningen och luften. Bor man i en tätort är detta extra viktigt att ta hänsyn till och det är inte helt omöjligt att det till och med finns vägar där dubbdäck är helt förbjudna att använda sig av.

Vill du säkerställa att du får ett bra väggrepp på en körbana som är isig är det dock vinterdäck med dubbar som du ska välja. Forskning och studier har visat att dubbdäck presterar betydligt bättre än dubbfria däck, även om de sistnämnda är helt sprillans nya. Jämför man däremot dubbade vinterdäck och nordiska dubbfria vinterdäck är det de nordiska vinterdäcken som är något bättre.

Ska man titta ur en säkerhetssynpunkt skulle vi dock säga att det är nordiska vinterdäck eller de bästa dubbdäcken som är det absolut tryggaste alternativet. Vad du väljer för däck kommer sedan att ha att göra med vart i Sverige som du bor och hur vädret ser ut i just ditt område under vintrarna. Bor du i en stad där regn och is är ett faktum rekommenderar vi starkt att du väljer dubbdäck. Är det däremot främst snö på vägarna är de nordiska vinterdäcken att föredra.

Vinterdäck med eller utan fälgar?

Är du inte nöjd med fälgarna som du har idag och samtidigt behöver uppdatera dina vinterdäck? Då kan du faktiskt köpa vinterdäck med fälgar som medföljer. Naturligtvis kan du också köpa vinterdäck utan fälgar, om du vill använda dig av dem som du redan har. Om du tillhör den sistnämnda kategorin måste du säkerställa att de nya däckens dimensioner kommer att passa.

Vill du köpa vinterdäck och nya fälgar på en och samma gång är det viktigt att du tar reda på måtten. Även här kan du använda dig av ditt registreringsbevis för att avgöra vad det är för mått som är rekommenderade för fälgar. Köper du både fälg och däck nytt kan du välja om du vill gå ner eller om du vill gå upp i däckdimension. Observera att du dock enbart kan minska eller öka inom de ramar som är satta för den bilmodell som du har.

Tittar man på hur däck och fälgar såg ut förr hade du inte lika stora valmöjligheter. Då var du tvungen att följa måttrekommendationerna till punkt och pricka, men idag finns en större flexibilitet och frihet kring valet. Det enda som egentligen gäller och som är viktigt är att däcken uppfyller de rådande lagkrav som finns, sen spelar det inte så stor roll om du väljer däck på 18 tum fast registreringsbeviset rekommenderar 17 tum.

Billigaste vinterdäcken bör undvikas

Som tidigare nämnt är det inte värt att satsa på begagnade vinterdäck, men allt beror på hur slitna de är och vilket mönsterdjup som finns på däcken. Vi rekommenderar att du försöker att avstå från begagnade alternativ så mycket som möjligt och att du inte heller väljer de vinterdäck som är absolut billigast, även om de är helt nya.

För att du ska vara säker på vägarna gäller det att du kan få stopp på bilen och hinna bromsa i tid, innan du slår i något eller någon annan. Här är det däcken som är avgörande för hur snabbt bilen stannar. Vill du försöka hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt kan du istället välja de bästa vinterdäcken från föregående säsong eller något annat märke som du tycker är bra.

Vi vet att däck kan vara dyra och därför är det många som drar sig för att välja dyrare alternativ, men din och andras säkerhet ska alltid komma först och därför ska du aldrig stirra dig blind på prislappen. Det betyder naturligtvis inte att du inte kan jämföra olika vinterdäck och priser mellan återförsäljare innan du väljer, men ha det ändå i åtanke.

Så byter du till vinterdäck

I dag kan de allra flest bilägare byta däck på sin egen bil, men det är inte uteslutande alla. Många väljer att istället få hjälp med däckbytet genom att vända sig till en verkstad. Vill du försöka dig på att byta från sommardäck till vinterdäck själv kommer här en hjälpande hand.

Att byta däck på sin bil kan vara ett mycket smutsigt och tungt jobb att göra själv. För att du ska lyckas och göra arbetet enklare är det viktigt att du använder dig av rätt typ av verktyg. Utan rätt verktyg kan du inte vara helt säker på att bultar och skruvar har dragits åt ordentligt och sitter tillräckligt hårt.

När du ska byta däck på din bil är det viktigt att vara medveten om att du måste se till att samtliga däck byts ut samtidigt. Med det sagt är det således inte tillåtet att blanda olika typer av däck, till exempel två vinterdäck och två sommardäck eller tre vinterdäck och ett sommardäck.

Alla hjul på bilen måste vara vinterdäck som är godkända och med ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. Utöver att alla hjul måste bytas samtidigt så bör du även se till att alla däck är av samma modell, märke och tillverkare.

Om du ska använda dig av vinterdäck som redan varit med en säsong eller två måste du se till att noga inspektera däcken innan du byter. Är det så att några däck har slitits ojämnt bör du alltid se till att de bättre däcken monteras bak på bilen. Det gäller förstås fortfarande att alla däcken är godkända för att du ska få använda dig av dem. Orsaken till att du bör montera de bästa vinterdäcken bak på bilen är helt enkelt för att du får en bättre trafiksäkerhet och du minimerar risken för att bilen ska sladda.

Ett sista tips på vägen är att göra en efterdragning. En efterdragning bör du göra oavsett om du har bytt hjulen själv eller om du har vänt dig till en verkstad. Efterdragning betyder att du skruvar åt bultarna i vinterdäcken en extra gång efter att bilen har åkt ungefär 100 km.

Summering

Om man kan skriva en sån här lång bäst i test för en enda produkt är det tydligt att utbudet är väldigt stort och det finns mycket som man bör veta inför ett köp. Att ha bra vinterdäck till din bil är avgörande för hur trygg du kommer att vara på vägarna, men det har också betydelse för andra trafikanter eller gångare.

Om du kommer körandes på en isig väg behöver du kunna få en kort bromssträcka om någon plötsligt skulle komma ut i vägen eller om bilen framför dig skulle få plötsligt motorstopp. Med ett par nya vinterdäck av hög kvalitet kan du se till att minimera risken för olyckor.

Utbudet av vinterdäck är helt klart enormt och det kan vara svårt att veta vilka man ska välja. Det finns vinterdäck med ordentliga dubbar, men också däck som är helt dubbfria. Båda typerna är bra alternativ, men de lämpar sig optimalt för olika väglag.

I vår köpguide kan du läsa mer om när du bör välja dubbfria framför dubbade alternativ och i vilka situationer som de lämpar sig bäst. Vår köpguide är specifikt framtagen för att ge läsaren så mycket information om vinterdäck som möjligt. Även den mest kunniga bilföraren kan ha svårt att veta vilka däck som man ska välja.

Vilka däck som är bäst för din bil är svårt att svara på, eftersom det är så många faktorer som är avgörande för valet. Vi rekommenderar att du tittar på ditt registreringsbevis för att se vilka mått och dimensioner som rekommenderas och väljer däck därefter. Naturligtvis är det mycket annat som du också bör ha i åtanke, som var i landet du bor och hur väderleken brukar se ut hos just dig.

Vi hoppas att vår bäst i test för bästa vinterdäcken kommer ge dig all information och råd inför ditt köp av vinterdäck. Alla däck som vi har tagit med i testet är kontrollerade och av hög kvalitet. Många av dem har till och med vunnit ett flertal andra bäst i test genom åren eller fått andra typer av utmärkelser.

Med det sagt önskar vi dig lycka till med valet av vinterdäck och glöm inte bort att ha koll på datumet för när det är dags att gå från sommardäck till vinter! Om du inte byter däcken i tid kan du inte bara få en saftig böter, utan du kan också riskera din och andra människors hälsa genom att agera ansvarslöst.

Vanliga frågor kring bästa vinterdäcken

Köper du hem fel mjölk till middagen är det troligtvis inte hela världen. Det går trots allt väldigt lätt att köpa en ny och inte kostar det heller många kronor. När du köper däck är det en helt annan femma, eftersom de i många fall är mycket dyra och på så vis även en investering. Är du ute i sista stund kanske du inte heller kan använda dig av bilen om det visade sig att däcken var fel eller att du hade glömt att ha något viktigt i åtanke.

Att ha frågor och funderingar inför köp av de bästa vinterdäcken är inte ovanligt. Man vill naturligtvis se till att man väljer det absolut bästa alternativet för sin bil och för de behov som man har. För att göra det enklare för dig att välja rätt har vi därför sett till att skapa en lista med de vanligaste frågorna, och självklart även svaren på dessa. Om du ännu inte har läst igenom vår köpguide och skrollat direkt till frågor och svar rekommenderar vi att du gör det. I köpguiden för bästa vinterdäcken 2022 kommer du att få massor med kunskap och information om vinterdäck.

Q1. Vilka däck är de bästa för min bil?

När du ska välja nya vinterdäck är det många saker som måste bli rätt. Du kommer till exempel att behöva ha koll på vilka mått som din bil är rekommenderad för och du behöver även fundera på om du vill ha däck med eller utan fälgar. Dessa två frågor kan nog de flesta besvara rätt omgående, speciellt med hjälp av registreringsbeviset till bilen.
Andra frågor kan vara klurigare, till exempel om du ska välja däck med eller utan dubbar. Här är det viktigt att du väljer däck som lämpar sig för de väderförhållanden som finns på platsen där du bor. Fundera gärna på hur vintrarna brukar se ut och om det vanligtvis är mycket snö på marken, eller om det istället är is som du behöver tampas med.

Q2. Hur lång är livslängden på vinterdäck?

Det finns flera faktorer som kommer vara avgörande för hur lång livslängd dina vinterdäck har. En av dessa faktorer är hur du kör din bil och hur du tar hand om dina däck. Gillar du att ”bränna gummi” kommer du med största sannolikhet att slita ner däcken mycket snabbare än om du körde lugnare. Andra faktorer som påverkar är materialet på däcken.
Vinterdäck är oftast tillverkade i ett mycket mjukare gummimaterial än vad sommardäck är. Ju mjukare gummiblandning man har använt sig av, desto större risk för snabbt slitage finns det också. Det är alltså denna gummiblandning som kommer att vara avgörande för hur lång livslängd som du kan räkna med vid ”normal” körning.

Q3. Varför tillverkas vinterdäck i mjukare gummi?

För den som inte har kunskap om vinterdäck (eller gummiblandningar för den delen) kan det vara svårt att förstå varför man väljer ett material till vinterdäck som slits ner snabbare än till sommardäck, men som alltid finns det en förklaring till detta. Orsaken till varför man valt att tillverka vinterdäck i mjukare gummi är helt enkelt för att du som användare ska kunna få ett så bra väggrepp och en sån kort bromssträcka som möjligt.
Om gummiblandningen är av hårdare slag och du kör på vinterunderlag finns det risk för att både väggreppet och bromssträckan kommer påverkas negativt. Vi rekommenderar att du väljer däck som har en så bra mix av hård och mjuk gummi som möjligt. På så sätt kan du få det bästa av båda alternativen.
Det är dock inte alltid som du behöver titta på gummiblandningen för att få någorlunda koll på livslängden. Vissa tillverkare ser till att ange livslängden på däcken eller i samband med produktbeskrivningen när du köper dem.

Q4. Hur kan jag förvara mina vinterdäck på rätt sätt?

Både sommardäck och vinterdäck är tillverkade i gummi och som många redan är varse om så kan väder och vind slita mycket på materialet. Om du vill se till att förvara dina vinterdäck på ett tryggt och säkert sätt rekommenderar vi att du har dem på en plats där det är mörkt och svalt. Har du tillgång till ett garage är detta naturligtvis att föredra. I annat fall kan det fungera minst lika smidigt att ha dem i källaren eller på vinden.

Q5. Måste jag se till att vinterdäcken har rätt lufttryck?

Det är precis lika viktigt att vinterdäcken har ett bra lufttryck som sommardäcken har. När du har ett korrekt lufttryck i dina vinterdäck kommer du att säkerställa att du får en mycket kortare bromssträcka, vilket är avgörande för din säkerhet om du är ute och åker på halt underlag. Ett korrekt lufttryck kommer också att ligga till grund för hur hög din bränsleförbrukning är.
Ju mer korrekt tryck, desto lägre förbrukning. Det bästa är om du kan se till att kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum. Det kan du göra på majoriteten av alla bemannade (och obemannade för den delen) bensinmackar som finns runt omkring i Sverige. Genom att ha rätt lufttryck är du säkrare på vägarna och du ser också till att dina däck får en mycket längre livslängd.

Q6. Kan man ha sommardäck på släpet om man har dubbdäck på bilen?

Att köra med ett släp är vanligt förekommande. Det kan till exempel handla om att du ska frakta hem en möbel som inte får plats i bilen eller att du ska frakta ett annat fordon, som en cross eller cykel. Det är mycket viktigt att du ser till att din släpkärra har samma typ av dubbdäck som din bil har. Det betyder alltså att du inte får ha andra däck på släpkärran än du har på bilen. Detta är genomgående och lag i Sverige.

Q7. Kan dubbdäck bli året runt däck om man tar bort dubbarna?

Det enkla svaret på den frågan är nej. Bara för att du själv väljer att ta bort dubbarna ur ett dubbdäck betyder det inte att de automatiskt kommer att förvandlas till året runt däck, eller friktionsdäck som de också kallas. Friktionsdäcken är specifikt framtagna för att fungera bra på vinterväglag utan några som helst dubbar och lämpar sig därför inte att använda under sommarmånaderna.
I Sverige är det dock ingen lag eller regel som säger att du inte får åka med vinterdäck under sommaren, men vi rekommenderar att du byter däck för att få en så lämplig och optimal körning som det bara går. Vill du slippa byta däck rekommenderar vi att du istället väljer året runt däck från första början.

Q8. Måste man byta däcken själv?

Absolut inte! Om sanningen ska fram väljer idag de allra flesta att besöka en mekaniker eller en bilverkstad för att få hjälp med däckbytet. Visst finns det fortfarande många som också byter på egen hand, men arbetet är hårt, kräver tid och ordentliga redskap. Din kunskap är också avgörande för hur lätt däckbytet kommer att gå.
Känner du dig osäker eller vill du spara på krafterna kan du vända dig till en bilverkstad. När det börjar bli dags för däckbyte brukar också många fristående verkstäder att dyka upp, t.ex. i garage i gallerior eller vid köpcentrum. Här kan du då ställa dig i kö och få hjälp med att byta dina däck via drop in.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.