Svets bäst i test 2022 – Hitta bästa svetsen här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för abswheels.se, autoexperten.se, bythjul.com, dack-online.com, dackonline.se, mekonomen.se, skruvat.se, gummihuset.se, tirendo.se.
1. ESAB2. Kemppi3. ESAB
ESAB Origo Mig C250 svets bäst i testKempi Minarc 150

Esab Caddy Mig C160i

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

När det gäller arbete där det krävs verktyg för att utföra jobbet är det viktigt att man faktiskt har verktyg som passar för uppgiften. Du kan till exempel inte spika i en spik på rätt sätt utan att ha en bra hammare. Verktyg som är extremt billiga, eller som har en överlag dålig kvalitet kan många gånger visa sig inte klara uppgiften på ett bra sätt. En dålig hylsnyckel kan tendera att dra bultar runda istället för att skruva i eller ur dem.

Precis samma regler gäller när det är dags att köpa en svets. Varianter som håller en låg kvalitet kommer inte att kunna svetsa lika bra som dyrare och mer kraftfulla svetsar. Innan du köper en svets finns det en hel del saker du bör fråga dig själv om. Ska svetsen till exempel fungera i ett vanligt vägguttag? Hur tjock metall ska svetsas och hur mycket får svetsen kosta? I den här texten vill vi göra det lättare för dig att välja rätt svets.

Här presenterar vi de fyra svetsar som vi anser är bäst på marknaden just nu.

Topp 4 svets bäst i test 2022

1. ESAB Origo Mig C250

ESAB Origo Mig C250 svets bäst i test

Om du har ett litet lantbruk, håller på med småskalig tillverkning eller om du har en mindre bilverkstad är ESAB Origo Mig C250 ett bra val. Den drivs med trefas, är mycket kompakt och regleras i steg. Svetsen har också ett inbyggt matarverk och väger väldigt lite vilket har flera fördelar. Panelen där alla inställningar sköts är mycket enkel att förstå och mjukvaran i svetsen ser till att parametrarna och ljusbågen alltid hålls stabila och optimala för svetsningen.

Svetsen har en modern inverterteknologi och höljet kring svetsen är både stötsäkert, flamsäkert och korrosionsbeständigt. Hela utrustningen är dessutom IP23-godkänd. Det gör att svetsen kan användas både utomhus och inomhus. Det gör att du kan ta med din svets överallt och den är lätt att transportera. ESAB Origo Mig har större kylkroppar än många andra mindre svetsar och det gör att arbetstemperaturen sjunker. Det gör att svetsen får en längre livslängd.

Svetsen kan också utrustas med olika tillbehör som gör den än mer användbar. För gasförvärme kan en transformator samt en digital Volt/Amperemätare monteras dit. Om du ska svetsa bilplåt eller om du planerar lite större svetsarbeten är det här kloka investeringar att göra för att du ska få ett så bra resultat som möjligt.

Se priset här!

2. Kempi Minarc 150

Kempi Minarc 150

Ute på fält inom jordbruk eller i verkstaden fungerar den här MMA svetsen ypperligt. Minarc är en variant där inspänningen kan variera stort utan att resultatet förändras och det gör att svetsen är perfekt för arbete ute på fältet där spänningen kanske inte alltid håller sig på en optimal nivå. Du kan utan problem använda både strömsladdar och svetskablar på upp till 100 meters längd. Tack vare automatisk styrning av dynamiken i ljusbåden och den enorma spänningsreserven blir ljusbågen alltid stabil.

Det märks att det är just utomhusbruk som prioriterats vid tillverkningen av Kempi Minarc 150. Svetsen är också extremt lätt att ta med sig. Alla vred är skyddade, höljet tål stryk och verktyget har försetts med både axelrem och bärhandtag som tillsammans med den lätta vikten och nätta storleken gör att du enkelt kan transportera svetsen mellan olika arbetsplatser. För din säkerhet har svetsen också skydd mot både fukt, damm, överbelastning och överspänning. Det går också att TIG-svetsa med Kempi Minarc.

Svetsen går på enfas, och den levererar alltid bra resultat. Ljusbågen tänds med Hot Start och tändningen sker automatiskt. Det här är ett perfekt val för både privatpersoner och företagare.

Se priset här!

3. Esab Caddy Mig C160i

Esab Caddy Mig C160i

ESAB och Kempi är båda välkända varumärken när det kommer till svetsar. Den här svetsen kommer från ESAM och det är en både bärbar och kompakt svets för enfas. Den fungerar både för MIG och MAG svetsning och den går på 160 Ampere. Det är kanske inte så konstigt att just det här är en oerhört populär modell när det kommer till svetsar. ESAB utvecklar nämligen sina svetsar efter kundernas återkoppling.

Just den här modellen är en MIG-svets som är extremt lätt att använda. Den passar utmärkt för hobby, mindre reparationer, montage och enklare arbeten inom lantbruk och bilindustri. När du vill börja svetsa kopplar du bara in svetsen, du ställer in materialets tjocklek, som får vara mellan 0,5-4 mm, och så är det bara att börja.

Det här är en av de minsta svetsarna från ESAB och den är inte en av de starkaste men den fungerar bra. Ett stort plus är att den inte är speciellt dyr. Men om det är så att du vill svetsa större arbeten eller tjockare material kan det vara klokt att välja en svets som är av lite starkare modell. För privatpersoner är modellen dock väldigt prisvärd. Ett stort plus är också att många tillbehör medföljer.

Se priset här!

4. Telwin Force 165

Telwin Force 165

Telwin Force 165 är en väldigt smidig svets av invertertyp. Den är enkel att använda och den är väl värd sitt pris. Den fungerar bra både för olika hobbyändamål som tillverkning av olika prydnader, samt för mindre reparationer, konstruktioner och andra arbeten. Svetsen fungerar också utmärkt i garaget och i mindre verkstäder som inte gör några större svetsjobb.

Storleken är liten, svetsen är kompakt och anslutning är av vanligt 230V typ. Svetsen har också ett inställningsområde och det går upp till 150 Ampere. Det vi gillar lite extra med just den här svetsen är att du kan använda flera olika typer av elektroder beroende på vad du föredrar. Här kan du använda både rutila, basiska, rostfria och gjutjärnselektroder. Det gör att du kan svetsa i stort sett alla material.

Det här är en billig svets men den fungerar faktiskt bättre än vad man kan tro. Det här är ett klart exempel på att man inte alltid behöver välja den dyraste produkten. Om du bara kommer att svetsa ett par gånger, och det är små arbeten duger den här varianten perfekt. Då behöver du inte köpa en av de allra dyraste produkterna.

Se priset här!

Köpguide för svets bäst i test

När du ska köpa en svets vill du såklart göra det allra bästa valet för dig, annars kan det lätt kännas som att pengarna är utkastade i onödan. Här presenterar vi en köpguide som vi hoppas ska kunna göra ditt svetsköp lite lättare.

En av de första sakerna du bör fundera över är vilken Ampere du vill att din svets ska kunna producera. Det är Amperen som avgör hur djupt svetsen penetrerar, och hur hög smälthastigheten blir. Om du behöver en djup svetsning med mycket material söker du en svets med hög strömstyrka. Är det en grund svetsning räcker det med ett lägre Amperetal, och då kommer också mindre material att gå åt.

I kombination med Amperen bör du också tänka på svetsens spänning. Spänningen kommer att påverka hur svetsfogen ser ut. Om spänningen är låg blir svetsen hög och tunn. En svets med hög spänning ger mjuka kanter och en platt samt bred fog. Om du vill ha en riktigt snygg svetsning som också håller måste du alltså både se till Ampere och spänning.

Du måste också kontrollera så att du verkligen kan använda din svets där du vill. Ska den användas utomhus måste den vara IP-klassad. Du måste också se till svetsens strömförsörjning. Du vill inte att säkringen ska gå direkt när du börjar svetsa. Hemma har man vanligen säkringar med 10, 15 eller 20 Ampere.

En svetsmaskin kan ha en vanlig stickkontakt för 230V men å andra sidan kan den vara tillverkad för att användas med säkringar på 60 Ampere eller mer. Har du inte en sådan säkring där din svets ska användas kommer problem genast att uppstå och du kommer inte att kunna använda svetsen.

För att du ska kunna hitta rätt svets måste du först och främst se till vilka behov du har. Ska du bara använda svetsen ibland för små arbeten i hemmet, eller ska den användas i yrkesmässigt syfte? Fundera också över vilka funktioner du behöver ha hos svetsen. Ska du svetsa tjocka material eller bara små saker? Behöver du kunna använda flera olika typer av elektroder? När du vet det kan du enklare sålla på marknaden.

En annan sak du bör se till är vilken budget du har. Vet du att du har en begränsad summa att köpa din svets för kan du snabbt begränsa antalet svetsar som faller i din målgrupp. Att ha en budget kan också vara en sådan sak som hjälper dig att välja vilka funktioner som är de viktiga, och vilka som är mindre viktiga.

När du tittar på din budget får du inte glömma att det också kan vara så att det är märket på svetsen du betalar för. Köper du ett välkänt varumärke får du i regel betala mer. Många gånger innebär ett högre pris bättre kvalitet men så är det inte alltid.

Det är inte bara produktkvaliteten som är viktig utan en bra kundtjänst kan vara precis lika viktig. Om du betalar en mindre summa för din svets kan du inte alltid räkna med en support som har öppet dygnet runt.

Vi har testat och jämfört olika svetsar i vårt test och just recensioner och tips kan vara en sådan sak som är bra att gå igenom innan du köper din svets. De svetsar vi tagit upp i vårt test är alla bra och prisvärda, men de måste passa dina förutsättningar för att vara lämpliga för just dig. Bara för att vi utsett en svets till bäst i test behöver det inte betyda att det är just den bästa varianten för dig.

När du funnit en svets som passar dina förutsättningar och din ekonomi gör du också klokt i att titta på garantier och tillbehör. En längre garanti kan ibland vara väldigt bra att ha. Ibland kan också andra tillbehör vara bra att ha. Det kan vara frestande att köpa en svets bara för att det medföljer en hel del tillbehör och det behöver inte vara fel. Det kan dock vara klokt att tänka på att extra tillbehör inte är det som endast bör avgöra vilken svets du köper. De kan nämligen köpas till i efterhand.

Vanliga frågor kring svets bäst i test

Här presenterar vi några vanliga frågor som ofta dyker upp när det gäller svetsar.

1. Bör jag välja en större eller mindre svets?

Om du ska svetsa mycket eller stora saker med tjockare material är det i regel bättre att köpa en större och mer kraftig svets. Ska du däremot arbeta med svetsen på många ställen och om du behöver flytta runt den kan en mindre svets vara bra. Samma sak gäller om du har begränsat med utrymme att arbeta på.

2. Ska jag ha en svets för enfas eller trefas?

I de flesta hem finns det möjlighet att ansluta en svets för enfas. Trefas är inte lika vanligt. En svets för trefas är ofta starkare än en svets för enfas vilket kan vara en fördel. Se bara till att den faktiskt går att använda där du tänkt.

3. Hur mycket kostar en bra svets?

En bra svets kan variera stort i pris. Det finns bra svetsar för ett par tusen kronor, medan en större svets för industriellt bruk kan kosta tiotals tusen.

Summering

I vår text har vi tagit fram de fyra svetsar som vi just nu anser är de bästa på marknaden. De passar bra för hobbybruk och för mindre verkstäder. Att välja en svets är inte helt lätt men vi hoppas att vi genom vår recension har gjort det lättare att välja en svets som blivit bäst i test just för dig.

Jag har använt länkar till andra siter än de som anges i beskrivningen då svetsar saknas på siterna. Alla siter ska dock ha affiliateprogram. Jag har valt ut svetsar efter de som fått bäst recensioner just nu.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.