Motorolja bäst i test 2022 – Hitta bästa motoroljan här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för abswheels.se, autoexperten.se, bythjul.com, dack-online.com, dackonline.se, mekonomen.se, skruvat.se, gummihuset.se, tirendo.se.
1. Liqui-Moly 4L2. Liqui-Moly 1L3. G-Force 5W-20
Liqui-Moly Molygen 5W-50 4l bästa motoroljanLiqui-Moly Transmission Olja SAE 90 1l

G-Force 5W-20

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Att välja rätt motorolja kan vara en förvirrande uppgift. Det finns mängder med olika produkter och tillverkare att välja mellan och även oljor med olika egenskaper. Det, i sin tur, innebär att det också finns motorolja som är anpassad för olika ändamål.

När du ska köpa den bästa motoroljan för just din bil finns det många saker som du behöver ha i åtanke. Du måste till exempel se till att oljan har rätt tjocklek, vilket även kallas viskositet, men du måste också bestämma om den ska vara delsyntetisk, mineralbaserad eller helsyntetisk.

I detta bäst i test för bästa motoroljan har vi plockat fram de oljor som vi tycker presterar bäst. Oljorna som vi har valt lämpar sig för olika ändamål och kommer i olika prisklasser. På så sätt blir det mycket enklare för dig att hitta en olja som passar både din bil och din plånbok.

Nu är det dags att titta på de oljor som vi har valt ut. Observera att vi i detta bäst i test inte har valt att lista oljorna i prisordning, utan att vi helt enkelt bara har valt ut de produkter som vi tycker är riktigt bra och som har bra egenskaper. För att produkterna ska kunna passa så många som möjligt har vi dock haft användarvänlighet och pris i fokus, men det har inte varit den 100-procentigt avgörande faktorn.

Topp 3 bästa motorolja 2022

1. Liqui-Moly Molygen 5W-50 4l

Liqui-Moly Molygen 5W-50 4l bästa motoroljan

Vill du kunna ha tillgång till större mängder motorolja på en gång rekommenderar vi att du satsar på en större förpackning. Med Molygen 5W-50 får du den bästa motoroljan om du är ute efter en högpresterande lågfriktionsolja som passar för årets alla dagar. Molygen 5W-50 4l ger dig sammanlagt 4 liter motorolja för cirka 660 kronor och det innebär att du kommer kunna göra ett flertal olika oljebyten innan produkten är slut.

Till Molygen 5W-50 har man valt att kombinera en avancerad additiv teknik med basoljor som är syntetiska. Här har man också använt sig av molygenadditivitet, vilket säkerställer att oljan har en längre viskositet (tjocklek). Med Molygen 5W-50 får du också en produkt som har en skjuvstabilitet som är hög.

Se priset här!

2. Liqui-Moly Transmission Olja SAE 90 1l

Liqui-Moly Transmission Olja SAE 90 1l

Vill du inte betala speciellt mycket för din motorolja är det en mineralolja som du ska satsa på och det är precis vad Liqui-Moly Transmission Olja SAE 90 1l är. Med den här produkten får du sammanlagt 1 liter mineralolja att bruka och oljan är specifikt framtagen för att passa manuella växellådor som du kan hitta i ”vanliga” fordon. Du kan även, med fördel, använda dig av Liqui-Moly Transmission Olja SAE 90 1l till din motorcykel, förutsatt att du har en låg belastning.

Liqui-Moly Transmission Olja SAE 90 1l rekommenderas att användas till växellådor som kräver en olja som uppfyller API GL1 / GL2 / GL3. Oljan ser till att alla delar hålla sig fria i rörelse och att motor och växellåda rengörs på ett smidigt sätt. Det låga priset är naturligtvis också mycket uppskattat.

Se priset här!

3. G-Force 5W-20

G-Force 5W-20

G-Force 5W-20 är en motorolja som lämpar sig till de allra flesta bilmodeller. Här får du en produkt som ligger i den lägre prisklassen, trots att det är en motorolja som är helsyntetisk. Volymen på förpackningen ligger på en liter och oljan har en viskositetsklass på SAE 5W-20. Tittar man på kvalitetsklassen ligger denna på ACEA C5.

Vad är det då för bilmärken och modeller som G-Force 5W-20 passar bra med? Att räkna upp varenda en kommer vi inte att göra, men det är bland annat Mazda 3 2.0 MZR 04.2009-09.2014, Mazda 5 2.0 02.2005-05.2010, Toyota ALPHARD / VELLFIRE 3.5 04.2008-12.2014 och Toyota AURIS Kombi 1.3 07.2013-12.2018.

Se priset här!

Köpguide för bästa motoroljan

Innan du väljer vilken olja som ska få följa med dig hem rekommenderar vi att du läser igenom vår köpguide. I vår köpguide för bästa motoroljan kan du hitta all information som du behöver för att kunna göra beslutsprocessen enklare. En köpguide riktar sig inte bara till noviser som precis har köpt sig den första bilen, utan även den mest erfarna bilägaren kan ha stor användning för den.

Vad använder man motorolja till?

Snart ska vi ta och dyka in djupare i djungeln av motorolja och titta närmare på de olika alternativ som finns och vad du ska tänka på innan du väljer, men innan vi gör detta ska vi först reda ut vad en motorolja ska användas till. Att ha en bra motorolja i bilen är väldigt viktigt.

Oljans uppgift är nämligen att se till så att alla delar som finns i motorn kommer att kunna röra sig ordentligt och fritt. Motoroljans uppgift är dessutom att se till så motorn inte blir alldeles för varm och därför har den också en kylande effekt. Som om detta inte vore nog så kommer motoroljan också att säkerställa att vibrationerna i motorn (och således bilen) minskar och att motorljud dämpas.

Vilken motorolja är den bästa?

Vilken motorolja som är den bästa för dig beror på en rad olika faktorer. Bland annat kommer din bil att vara avgörande för vilken olja som du väljer, men hur vädret ser ut där du bor har också en avgörande faktor. Orsaken till detta är helt enkelt för att olika motorer kommer att användas på olika sätt och därför kommer inte heller alla oljor att passa till alla motorer.

En motor kan arbeta bäst vid en temperatur och varvtal, medan en annan motor arbetar bäst vid en annan. Har du svårt att veta vilken som är den bästa motoroljan för dig kan du med fördel titta i den instruktionsbok som bilen har. Under kategorin om olja kommer du att hitta all den information som du behöver för att kunna välja rätt.

Utöver instruktionsboken kan du även titta i serviceboken. Om du någon gång har lämnat in bilen för att få hjälp med ditt oljebyte kan serviceboken berätta för dig vad det är för olja som bilverkstaden har valt att använda sig av. På en bensinmack kan du i många fall även hitta guider som underlättar valet. Det enda du behöver göra är att skriva in registreringsnumret på bilen och därefter får du upp ett flertal olika förslag.

Kvaliteten på motoroljan varierar

Även om du kan hitta bra information i din instruktionsbok kommer du med största sannolikhet ändå stå där i butiken och inte veta vilken olja som du ska välja. Orsaken till detta är helt enkelt för att du kommer att ha ett flertal oljor att välja mellan. När du vet på ett ungefär vilken olja du ska ha behöver du fundera på en annan aspekt – kvalitet!

Det spelar ingen roll om du har använt dig av en specifik olja tidigare, utan du kan med fördel välja en annan olja när det är dags för ett oljebyte. Dock är det viktigt att du fortfarande ser till att oljorna har samma kvalitetsnorm.

Med det sagt ska vi nu titta på kvaliteten hos de olika motoroljorna. Här hittar du både delsyntetisk, helsyntetisk och mineralolja. Skillnaden mellan de olika oljorna är ganska så stor. Tittar man till exempel på mineraloljan så består den av bergolja som är raffinerad. För att förbättra oljans olika egenskaper är det inte ovanligt att man även har blandat ner tillsatser. Ur ett prisperspektiv är det denna olja som är den billigaste.

Skulle du fråga bensinmacken vilken olja som har den bästa kvaliteten skulle nog majoriteten svara att det är den helsyntetiska oljan som vinner kategorin.

Den här oljan är en råolja som har många positiva egenskaper. Bland annat kommer den att kunna hantera kallstarter väldigt bra, men den fungerar också utmärkt vid hård belastning och höga temperaturer.

Den helsyntetiska oljan hjälper motorn till en mycket mindre friktion och på så vis kommer du att spara in på bränslet. Det innebär att din bil blir mer miljövänlig, åtminstone om man jämför med mineraloljan. Att ta fram en helsyntetisk olja är inte det lättaste och det innebär att råoljan också är den dyraste på marknaden.

Hur är det då med delsyntetisk olja? Enkelt förklarat kan man säga att den delsyntetiska oljan helt enkelt är en kombination av mineralolja och helsyntetisk motorolja. Genom att kombinera de båda alternativen kan man ta fram just de egenskaper som man vill att oljan ska ha. Egenskaperna kan dock bara påverkas till en viss del, men jämför man med mineraloljan så är den delsyntetiska oljan ett bättre alternativ.

Vilken viskositet ska man välja?

Att välja motorolja innebär även att du ska välja rätt viskositet för just din bils motor. Viskositet är egentligen bara ett annat ord för tjocklek och främst använder man sig av bokstäver och siffror för att beskriva viskositeten i en olja. Med hjälp av denna märkning kommer du att kunna se hur lättflytande eller trögflytande oljan är. Oftast beräknar man detta på kallstart och vid hög belastning och högre temperaturer.

Ett exempel på en märkning kan vara SAE 5W-40. 5W är den märkning som kommer att beskriva vad det är för kallegenskaper som motoroljan har. 40 är istället den siffra som visar vilka ”varmegenskaper” som finns. Att välja rätt viskositet är mycket viktigt och är du det minsta tveksam rekommenderar vi att du letar fram din instruktionsbok. I instruktionsboken till bilen ska du kunna hitta rätt information om detta.

Hur ofta ska oljan bytas?

Vi rekommenderar att du utför ett oljebyte en gång om året. Om du inte vill eller har tillräckligt med kunskap för att utföra det själv kan du lämna in din bil på service. Även många bensinmackar kan hjälpa med uppgiften.

Är den dyraste oljan den bästa oljan?

Ett mycket vanligt missförstånd är att man tror att den bästa oljan är den olja som kommer att kosta mest pengar, men så är långt ifrån fallet. Visst kommer det i många fall vara så att lite dyrare oljor är av högre kvalitet och att det till exempel är snällare mot miljön.

Ett exempel på sådana är de helsyntetiska oljorna. Jämför man dessa med de billigare mineraloljorna kan man se att egenskaperna skiljer sig åt rätt ordentligt.

Utöver kvaliteten på oljan kan livslängden på produkten också vara avgörande för om den klassas som bättre eller inte. Idag finns det till exempel oljor som är så kallade longlife-oljor, vilket innebär att det kan gå längre tid mellan varje oljebyte, utan att bilen eller motorn påverkas.

Det är inte ovanligt att du, med en longlife-olja, kommer att kunna köra din bil under 1,5 år innan det är dags att byta olja. Observera att oljor med lite unika egenskaper också kommer att kosta mer.

Den bästa oljan är den olja som lämpar sig för just din bil. Huruvida det är mineralolja, delsyntetisk olja eller helsyntetisk olja kan variera mellan de olika modellerna. Det är inte helt ovanligt att lite äldre bilar oftast använder sig av mineralolja, medan den helsyntetiska motoroljan är främst förekommande i nyare modeller.

Summering

Nu avrundar vi detta bäst i test för bästa motoroljan. Kom ihåg att det är viktigt att du väljer en olja som lämpar sig för just ditt fordon och att du tittar i instruktionsboken om du är tveksam. I det här testet kommer du att hitta tre stycken oljor i olika kvalitet och i olika prisklasser, men kom ihåg att marknaden erbjuder många andra alternativ att välja mellan.

Skulle det vara så att ingen av våra oljor lämpar sig för din bil kan du med fördel bege dig ut på nätet och surfa runt. Det finns mängder med olika oljor och tillverkare som du kan använda dig av.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.