GPS bäst i test 2022 – Hitta bästa GPS:en här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för abswheels.se, autoexperten.se, bythjul.com, dack-online.com, dackonline.se, mekonomen.se, skruvat.se, gummihuset.se, tirendo.se.
1. TomTom Start 25 2. Garmin DriveSmart 61 3. Garmin Drive 61
TomTom Start 25 M bästa GPSGarmin DriveSmart 61 LMT-D BILGPSGarmin Drive 61 Western EU LMT-S
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Att använda sig av en GPS är inte bara synonymt med att köra bil, även om de flesta GPS:er är tillverkade just för att visa färdriktning och värdbeskrivning i trafiken. I dag är GPS:er vanliga även i andra typer av sammanhang.

Till exempel kommer du med största sannolikhet att hitta en GPS i din mobiltelefon, som du kan använda dig av för många saker och ting. Även om det finns GPS:er i olika typer av enheter så är målet alltid detsamma, nämligen att visa en rutt eller att ha koll på din position. En enhet av detta slag kan också användas för att spela in aktiviteter.

Till en början var GPS:er något som främst användes i bilar, men tack vare utvecklingen av produkten kan den idag göra mycket mer än så. Vissa GPS:er har inbyggda funktioner som kan visa hälsodata eller hjälpa den som befinner sig i skogen att navigera rätt.

Till vår bäst i test har vi dock valt att bara fokusera på GPS:er som du använder till din bil. Orsaken till detta är helt enkelt för att dessa även kan användas på andra sätt, även om de kan uppfattas som mer obehändiga. I sektionen för frågor och svar kan du däremot läsa om olika GPS:er och vilken som lämpar sig bäst för träning, jakt eller bilturer.

Det finns många saker som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en GPS. Det första du ska fundera över är vad du vill använda den till. Ska du ha den bästa GPS trackern på marknaden eller fungerar det minst lika bra med en som bara har de mest grundläggande funktionerna? Att ha en bra, högkvalitativ och välfungerande navigator är viktigt för att du ska känna dig trygg på vägarna och för att du ska kunna upptäcka eventuella trafikhinder i god tid.

Topp 3 bästa GPS:er 2022

1. TomTom Start 25 M

TomTom Start 25 M bästa GPSTomTom är ett ledande företag som tillverkare GPS:ser som lämpar sig utmärkt att ha i bilen. Från denna tillverkare kommer högkvalitativa och pålitliga produkter som hjälper dig som ofta är på språng. TomTom Start 25 M är en GPS som gör det enkelt för dig att navigera samtidigt som du får support med hjälp av trafikinformation i realtid. TomTom Start 25 M erbjuder även en funktion som gör att du kan titta och följa alla de rutter som du har gjort i 3D.

Med TomTom Start 25 M får du en säker uppdatering av alla kartor som du kan tänka dig. Uppdateringen är inte tillfällig, utan sker under hela tiden som du använder dig av din GPS, vilket är en form av livstidsgaranti. Uppdateringen kan användas upp till 4 gånger per åt, men dagligen får du också information om eventuella vägar som är avstängda eller om det har skett några förändringar gällande fartgränser.

Föredrar du att använda dig av din mobiltelefon för information så är detta inte något problem. Du kan nämligen använda dig av bluetooth för att koppla din bästa gps till mobiltelefonen. På så vis får du istället alla uppdateringar direkt i handen. TomTom Start 25 M är också utrustad med en funktion som visar den verkliga hastighetsdatan.

Denna data har samlats in från mängder med olika användare och genom denna kan du få tips om vilka rutter som är snabbast för att komma fram till din slutdestination. Den här funktionen kommer att ta hänsyn till bland annat övergångsställen, gångtrafikanter, skoltider, trafikljus och rusningstrafik.

Se priset här!

2. Garmin DriveSmart 61 LMT-D BILGPS

Garmin DriveSmart 61 LMT-D BILGPSMed Garmin DriveSmart 61 LMT-D BILGPS får du en mycket smart och intelligent GPS som har en smart navigator med tillhörande ljus. Här får du också en produkt som har en 6,95 tums pekskärm och där du får tillgång till kartuppdateringar för resten av ditt liv.

Trafikuppdateringar sker på en daglig basis, vilket kommer göra det lättare för dig att nå din destination med den smidigaste rutten. Garmin DriveSmart 61 LMT-D BILGPS ser till att din situationsmedvetenhet kommer att öka när du vistas i trafiken och detta tack vare de många aviseringar som GPS:en skickar ut.

Med den här GPS:en kommer du att bli varnad om det sker några förändringar i hastigheten, om det finns tågräls framöver, djur eller om skarpa kurvor plötsligt kommer att dyka upp. Vill du säkerställa att du får en så trygg och njutbar färd som möjligt kan du även uppdatera dig om fartkameror, rödljuskameror och eventuella rastplatser som du kan stanna vid.

Garmin DriveSmart 61 LMT-D BILGPS kommer med otroligt många bra funktioner som gör körningen smidigare. Om du inte vill använda dig av pekskärmen kan du istället styra din GPS med hjälp av din röst. Som tidigare nämnt kan du också synkronisera GPS:en men mobiltelefonen och på så sätt kunna använda dig av den för att skriva meddelanden (med rösten) eller ringa upp en person med samtal.

Här finns även kalenderpåminnelser som du kan få nys om och allt utan att du faktiskt behöver släppa ratten. Använder du dig av funktionen Foursquare kan produkten hjälpa dig att hitta vackra och populära platser, samt en drös med olika sevärdheter.

Se priset här!

3. Garmin Drive 61 Western EU LMT-S

Garmin Drive 61 Western EU LMT-SVi går vidare med ytterligare en GPS från den populära tillverkaren Garmin. Garmin Drive 61 är ett utmärkt alternativ för den som vill ha en bra och pålitlig GPS som inte kostar skjortan. Det här kommer utan tvekan vara vårt mest prisvärda alternativ i denna bäst i test och vi ska snart gå in på varför.

Med Garmin Drive 61 får du en GPS som passar i alla lägen. Till att börja med kommer du att kunna använda dig av en 6 tums skärm för att se rutten, men du kan också vända skärmen för att vinkla den precis så som du önskar. Köranvisningarna är mycket enkla och tydliga, samtidigt som GPS:en kan skicka dig information om förarvarningar som du bör veta om. Här får du en livstidsuppdatering av kartor och kan navigera dig genom hela Västeuropa, utan att behöva ta fram kartor, kompass eller andra knepigheter.

Att kunna ta hjälp av förvarningar är mycket viktigt för att du ska vara trygg på vägen och Garmin Drive 61 hjälper dig naturligtvis med detta. Här kommer du att bli informerad i god tid om det kommer några skarpa kurvor eller om det finns viltövergångar som du bör vara informerad om. Förvarningarna kommer också att skicka dig information om hastighetsändringar, järnvägsövergångar eller skolor som ligger i närheten.

Då vet du precis när det är dags att sänka farten. Att Garmin Drive 61 bryr sig om din säkerhet står klart och tydligt. GPS:En har nämligen en trötthetsvarning som kommer att aktiveras om du har kört sammanhängande under en längre period, utan att stanna.

Se priset här!

Köpguide för bästa GPS:en

Marknaden erbjuder många olika typer av GPS:er och därför kan det vara svårt att välja rätt. Produkterna kommer inte bara från olika tillverkare, utan det finns också olika modeller att välja mellan. Man brukar säga att det finns fyra olika kategorier av GPS:er, en som lämpar sig bäst till båtar, en till bilar, en till mobiltelefoner och en till motionärer. För att du ska kunna ta reda på vilken den bästa navigatorn för dig är behöver du först fundera på vad du ska använda den till.

En GPS kan innehålla många olika typer av funktioner, men det viktigaste är att den har tillgång till kartor och att du kan uppdatera kartorna utan att behöva betala någon avgift. Många är intresserade av att ha tillgång till en TMC-funktion, vilket också är något att fundera lite extra på. En TMC-funktion gör det möjligt för dig att få tillgång till information om eventuella hinder, köbildningar, trafikolyckor eller vägarbeten.

Hur fungerar en GPS?

Även om det inte är avgörande för hur mycket användning du får av din GPS kan det vara en god idé att ta reda på hur produkten faktiskt fungerar. Enkelt förklarat kan man säga att GPS:en använder sig av signaler som kommer från satelliter i våra omloppsbanor. Tack vare sin förmåga att mäta avstånd mellan andra satelliter kan GPS:en snabbt räkna ut vart du befinner dig. Då satelliter finns överallt runt vår jord kommer du att ha möjlighet att använda GPS:en vart du än befinner dig.

Observera att signalen kan bli svagare om det är så att du befinner dig bland höga klippor, höga träd eller vid höga byggnader. Därför är det viktigt att välja en riktigt bra GPS, t.ex. en från vår GPS bäst i test.

Batteritid – Vad ska man tänka på?

Utöver design, funktioner och avancerad teknik finns det ytterligare en sak som är viktig att tänka på och det är batteritiden. Om du ska ut med cykeln eller om du ska ut på en längre promenad i skogen är det mycket viktigt att du har en GPS med en så lång batteritid som möjligt. Även om produkterna i sig inte är speciellt stora så kan deras funktioner dra mycket batteri. Använder du dig av GPS:en i din mobiltelefon rekommenderar vi att du tar med en powerbank för att kunna ladda den om batteriet skulle ge upp under tiden du befinner dig hemifrån. GPS:er som du kopplar in i bilen har inte samma problem, eftersom de får ström från bilen när de är igång.

GPS:er med olika anslutningar

Innan du klickar hem en av våra GPS bäst i test eller köper en i butiken behöver du titta närmare på anslutningen som finns. Vi rekommenderar att du väljer en GPS som erbjuder fler än en enstaka anslutning, för att du ska kunna använda den på ett optimalt sätt. Här nedan berättar vi mer om de alternativ som finns.

  • USB – Med hjälp av en USB-anslutning kan du använda dig av en vanlig USB-kabel för att koppla GPS:en till din dator. Via datorn kan du sedan ladda ner din rutt eller ladda upp kartor som du vill använda sig av. I de flesta fall behöver du inte något extra programvarupaket, men det kan förekomma och därför rekommenderar vi att du kontrollerar vad som gäller för just din GPS.
  • WiFi – Att använda sig av WiFi är betydligt smidigare, eftersom du inte behöver någon kabel nära till hands. Det som är viktigt att tänka på är att vissa funktioner kan vara begränsade genom denna anslutning. Det kan t.ex. vara så att du bara får tillgång till ytterst få funktioner, som väderuppdateringar, men detta kan variera mellan tillverkare och modeller.
  • Satellit/Mobil – Om din GPS erbjuder satellitanslutning eller mobilanslutning kan du känna dig trygg. Dessa anslutningar är nämligen framtagna för att kunna hjälpa och spåra dig om du befinner dig i en nödsituation. För att anslutningen ska kunna fungera behöver du dock ha ett abonnemang och en mobildataförbindelse.

Summering

Det finns många orsaker till varför du bör ha en bra och pålitlig GPS. Ett vanligt missförstånd är att GPS:er endast kommer att hjälpa dig att ta dig från en plats till en annan, men de moderna GPS:erna klarar betydligt mer än så. Här får du inte bara en vägvisare som kommer att vägleda dig rätt, utan du får också en ”co-pilot” att lita på. En GPS kan informera dig om farthinder, snäva kurvor eller trafikolyckor som har inträffat. Du kan alltså tryggt sätta på radion och lyssna på musik istället och låta GPS:en sköta jobbet.

Att välja GPS kan dock vara svårt, eftersom det finns så mycket att välja mellan. Ska man ha en till bilen eller är det en handhållen GPS som är det bästa? Ja, det beror naturligtvis på vad du vill använda den till. Ska du ut och hika behöver du en som fungerar utan att du måste koppla in den till ditt fordon, naturligtvis.

De produkter som vi tog med i vårt bäst i test är alla välfungerande och högkvalitativa. De har många olika funktioner som du kan använda, vilket även inkluderar de mest grundläggande. Den som inte vill få massor med notiser eller information om sevärdheter behöver naturligtvis inte aktivera dessa, men visst kan det vara kul att ta ett stopp på en lång resa och titta på något riktigt häftigt slott eller liknande.

Vi hoppas att vår bäst i test, köpguide och våra frågor och svar kommer att göra det lättare för dig att välja en GPS som verkligen uppfyller dina behov. Kom ihåg att du kan koppla upp de allra flesta GPS:er till din mobiltelefon och på så vis kunna hantera samtal och kalenderpåminnelser på ett tryggt sätt i trafiken.

Vanliga frågor kring bästa GPS:en

Här nedan har vi samlat ett matigt utbud av de vanligaste frågorna och funderingarna som kan uppstå när du ska köpa en GPS.

Q1. u003cstrongu003eu003cstrongu003eHur vet man vilken GPS som är bäst?u003c/strongu003eu003c/strongu003e

Vilken den bästa GPS:en för dig är kan bara du avgöra. Som tidigare nämnt rekommenderar vi att du först funderar på vad du vill använda produkten till och vilka funktioner som du önskar att den ska ha. Genom att fundera på ändamålet kan du också lättare avgöra om du behöver en GPS som är vattentät eller kanske en som kan klara av mycket låga temperaturer.

Q2. u003cstrongu003eVilken GPS är bäst för träning?u003c/strongu003e

Gillar du att cykla, motionera i skog och mark eller kanske löpträna? Då kan en GPS hjälpa dig riktigt bra. Om du ska använda din GPS för detta ändamål skulle vi säga att det är bäst att välja en som tål både vatten och vind och som inte är för tung och klumpig. Det finns t.ex. handhållna GPS:er på marknaden, men även smidigare alternativ som du kan fästa på träningsutrustningen, i jackfickan eller liknande. Se till att den är stabil och hållbar, om den skulle råka åka i marken.

Q3. u003cstrongu003eMåste man ha en GPS med en upplyst skärm?u003c/strongu003e

Det finns inga regler eller krav på vad det är för GPS som du ska använda dig av, men visst kommer en upplyst skärm att vara till din fördel. Om skärmen har en bakgrundsbelysning blir det enklare att läsa av den och du kommer också kunna använda dig av den i mörkret. Ljusa skärmar är att föredra om du vill kunna använda den i alla väderförhållanden, men observera att ljusa skärmar också drar mycket mer batteri.

Q4. u003cstrongu003eKan GPS:er mäta höjd?u003c/strongu003e

Det korta svaret på den frågan är ja. Visst kan GPS:er mäta höjd, men hur exakta de är varierar. Enkla GPS:er som du har i din mobiltelefon kan i de flesta fall visa höjd, men räkna också med att den med största sannolikhet är felaktigt beräknad. Vill du använda GPS:en till hikingturer och mäta höjd bör du välja en av de bästa alternativen istället, som är utrustade med en barometrisk höjdmätare.

Q5. u003cstrongu003eVilka funktioner har den moderna GPS:en?u003c/strongu003e

Den moderna GPS:en till bilar skiljer sig mycket från sina föregångare. Nu är tekniken så uppdaterad att även den enklaste GPS har fler funktioner än att endast visa vägen. Det gäller för GPS:er som du fäster i bilen, men även de som finns i mobiltelefonen eller som är handhållna. Observera att handhållna GPS:er som lämpar sig för jakt inte är utrustade på samma sätt som GPS:er för trafik och fordon.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.