Bilkamera bäst i test 2022 – Hitta bästa bilkameran här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för abswheels.se, autoexperten.se, bythjul.com, dack-online.com, dackonline.se, mekonomen.se, skruvat.se, gummihuset.se, tirendo.se.
1. SWEDSTUFF2. SWEDSTUFF3. WASPcam
SWEDSTUFF DVR-kamera Universal bästa bilkameranSWEDSTUFF DVR-kamera StandardWASPcam 9905 TACT
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

När man är ute och kör bil finns det många saker som kan hända. Kanske är du en av dem som ofta råkar ut för olyckor med andra bilar? Med hjälp av en bilkamera kan du se till att filma hela förloppet och på så sätt få rätt i en eventuell rättslig konflikt. När man talar om bilkameror av detta slag benämns de vanligtvis som dashcams.

Dashcams är små och behändiga kameror som du kan fästa vart du vill i din bil. Om du är intresserad av att filma resor med familjen eller naturen kan kameran också vara till stor hjälp. Kanske vill du föreviga bilsemestern till Spanien?

I detta bäst i test för bästa bilkameran har vi plockat ut tre olika typer av kameror. Eftersom alla produkter inte är renodlade dashcams så väljer vi istället att använda just ordet ”kamera”, för att förenkla för er som läsare. När vi valde ut produkterna tittade vi på funktioner, kvalitet och priser, just för att du ska kunna hitta en som passar dig så bra som möjligt. I vår köpguide kommer du också att få smarta tips och vägledning i ditt köp, samtidigt som du får svar på de vanligaste frågorna.

Vi går direkt in på recensionerna så att du kan se vilka kameror som vi har valt ut till de absolut bästa. Då vi endast valde att ha med tre stycken kameror i detta test för bästa bilkameran vill vi poängtera att det inte är helt omöjligt att ingen av dessa faller dig i smaken. Skulle så vara fallet ska du ha vetskap om att det finns betydligt många fler alternativ att välja mellan. Utifrån erfarenhet vet vi att det ibland kan vara svårare att välja, ju fler produkter som presenteras. Det blir då återigen en djungel av olika produkter och man står lika frågandes som innan.

De kameror som vi har plockat ut till vårt bäst i test för bästa bilkameran kommer i tre olika prisklasser. Kamerorna i budget- och mellanprisklassen är så kallade klassiska dashcams, medan kameran i premiumklassen är en actionkamera. Men nu slösar vi inte mer av din tid utan kör igång!

Topp 3 bästa bilkamera 2022

1. SWEDSTUFF DVR-kamera Universal

SWEDSTUFF DVR-kamera Universal bästa bilkameran

Den första kameran som vi ska lista i vårt bäst i test är ingen mindre än SWEDSTUFF DVR-kamera Universal. Det här är en kamera som ligger i budgetprisklassen och som du kan kamma hem för bara några enstaka hundralappar.

Trots det mycket låga priset så får du en videokamera som kan filma hela din resa i en riktigt bra HD-kvalitet och som samtidigt spelar in ljud och läten. SWEDSTUFF DVR-kamera Universal är portabel och fäst med hjälp av en tripod som du kan vinkla som du själv önskar.

Med SWEDSTUFF DVR-kamera Universal nära till hands behöver du aldrig känna att det står ord mot ord om du skulle vara med om en olycka i trafiken. Kameran är behändig och enkel att använda sig av, men är inte utrustad med något positionsljus.

Dock har den en mycket hög kvalitet trots sitt ringa pris och kommer således till stor användning vid oväntade situationer. SWEDSTUFF DVR-kamera Universal är ett utmärkt alternativ för den som vill testa på en bilkamera, men som fortfarande är osäker på om den kommer att användas tillräckligt mycket eller inte.

Se priset här!

2. SWEDSTUFF DVR-kamera Standard

SWEDSTUFF DVR-kamera Standard

Vi fortsätter vårt bäst i test med ytterligare en kamera från SWEDSTUFF. SWEDSTUFF DVR-kamera Standard hamnar i mellanprisklassen och är således lite mer avancerad än deras budgetalternativ. Om du vill kunna känna dig trygg på vägarna eller om du vill kunna göra fina filmer för resan så är det här en trogen vän att ha med sig. Kameran är både digital och portabel, samtidigt som den levereras helt komplett och redo att starta igång. I samband med din beställning får du med ett 8 GB SD-kort som lagrar alla filmer åt dig.

SWEDSTUFF DVR-kamera Standard ser inte bara till att spela in film i form av bild, utan har också en funktion som gör att ljud spelas in i konstanta cykler. Den är utrustad med en 2,5″ TFT LCD-skärm så att du ska kunna få en ordentlig bild av händelseförloppet och kan dessutom vridas i olika positioner. Tack vare sin vidvinkel på 120° kan du också få ett mycket brett perspektiv och inte bara spela in direkt framifrån. Upplösningen är i HD-kvalitet!

Se priset här!

3. WASPcam 9905 TACT

WASPcam 9905 TACT

Nu kommer vi till vår premiumprodukt i vårt bäst i test och WASPcam 9905 TACT Action Camera passar för den som vill ha en lite annorlunda bilkamera som kan prestera utöver det vanliga. Till att börja med kan vi säga att du kommer få betala ett högre pris, men med tanke på alla saker du får med i din beställning känns det ändå som en otroligt prisvärd investering.

WASPcam 9905 TACT spelar in med en så hög upplösning som 1080p HD och har en kamera på 12 MP. Visst är det riktigt bra, men det som förvånar oss mest är troligtvis att du kan koppla upp den till wifi. Kameran kan du enkelt fästa i bilen och med hjälp av armbandet kan du styra din kamera i olika vinklar. Styrningsfunktionen fungerar på ett avstånd av maximalt 5 meter.

Förhoppningsvis kommer du inte att köra bilen i vattnet, men om olyckan skulle vara framme så kan WASPcam 9905 TACT också klara av ett vattendjup ner till hela 20 meter och här behöver du inte ens något specialhölje. Den vattentäta funktionen kanske du främst har nytta av om du vill dyka och filma under vattnet på semester.

Vi skulle kunna berätta mer om alla de häftiga saker som du får med i din beställning. Med WASPcam 9905 TACT ingår en trådlös fjärrkontroll, ett anslutningsfäste som är platt och ett som är svängt, ett rörfäste, hjälmfäste, stativadapter, laddare, USB, laddningsbart lithium-ion-batteri och ett J-Hook-spänne.

Se priset här!

Köpguide för bästa bilkameran

När du ska köpa en bilkamera finns det många saker att tänka på. Vi tror att du naturligtvis vill ha den bästa bilkameran för just ditt ändamål och då går det inte att bara välja första bästa produkt som du kommer över. Här gäller det att titta noga in i de många funktioner och egenskaper som kamerorna har. Vill du till exempel att din kamera ska kunna vändas så att du kan rikta den både framåt och bakåt? Vill du att den ska kunna starta automatiskt och hur länge ska kameran kunna spela in? Med hjälp av vår köpguide kommer det att bli lättare för dig att ta ett bra beslut och få en produkt som du verkligen är nöjd med.

Vad är en bilkamera?

Enkelt förklarat kan man säga att en dashcam, eller bilkamera, är en mindre digital kamera som du kan sätta vid framrutan av din bil. Naturligtvis kan du även sätta den på andra platser, som på bakrutan eller på din instrumentbräda. Kameran kan du sedan välja att vinkla i den riktning som du vill ha den, vilket vanligtvis brukar vara rakt fram. När du sedan kör bilen så spelar kameran in allt som händer på vägen.

En vanlig fundering är hur kameran ska kunna lagra alla filmer som spelas in. Man använder ju sig ändå av bilen relativt mycket. Med hjälp av dagens moderna teknik är detta dock ingenting som du behöver oroa dig över. Majoriteten av alla kameror som finns på marknaden har en överspelningsfunktion, vilket betyder att den kan spela över gammalt material flera gånger om. Du kan själv bestämma vilket intervall som kameran ska använda sig av, t.ex. att den spelar över de sista tre senaste inspelningarna. Om någonting skulle inträffa när du är ute och kör kan du enkelt stoppa inspelningen och den sparas då direkt.

1. De största skillnaderna mellan olika bilkameror

Utbudet av olika dashcams är idag väldigt stort och det finns många olika produkter att välja mellan. Det kan naturligtvis vara knepigt att veta vilken modell som är den bästa, eller vilket märke som är populärast. Här vill vi börja med att säga att den främsta skillnaden mellan olika kameror är kvaliteten på bilden. Idag finns det dashcams som kan filma i HD, men du hittar också lite enklare alternativ där man får bilden i svartvitt eller helt enkelt i en lägre upplösning.

En annan sak som kan skilja produkterna åt är hur många kameror du får med. Vissa tillverkare väljer idag att sätta ihop ”kamerapaket”, där du får med två stycken kameror att använda dig av. Den ena fäster du fram på bilen och den andra fäster du där bak.

2. Köpa den bästa bilkameran – att tänka på

Innan du tar steget och beställer hem en kamera finns det några saker som du bör ta ställning till. Genom att kunna besvara nedanstående frågor blir det enklare för dig att veta om en bilkamera är något som du behöver eller inte.

  • Hur mycket använder du din bil?
  •  Vad är det för typ av bil som du har?

En bilkamera kommer att lämpa sig bäst för den som använder sig av bilen mycket, vilket kanske låter rätt logiskt. Om din bil är väldigt gammal och mest står i garaget och samlar på sig damm kanske inte en bilkamera är något som du bör investera i. Bilen tas kanske bara fram när det är dags att städa den inför våren och du åker runt i kvarteret med jämna mellanrum.

En bilkamera är i detta fall inte lönt alls. Skulle det däremot vara så att du har en splitterny bil av ett populärt märke som du har en helförsäkring på, som används varje dag och som var mycket kostsam, så är en bilkamera helt klart värd pengarna.

En annan sak som du bör ha i åtanke är din budget. Hur mycket är du beredd att lägga på din kamera? En kamera till bilen kan kosta allt från några hundralappar och upp till tusentals kronor. Genom att sätta en budget för hur mycket du vill lägga på din kamera kommer det också vara lättare för dig att filtrera bort produkter som inte är intressanta.

Tillstånd för montering

Något som väldigt få personer är medvetna om är att en bilkamera i bilen kan komma att kräva ett tillstånd. Detta gäller för de kameror som är fastmonterade och det är inte alltid så lätt att få sin ansökan godkänd. Om sanningen ska fram så får majoriteten istället ett avslag, eftersom man anser att det inte finns en tillräckligt stark samhällsnytta. Att ha privata skäl räcker sällan och detta gäller även för de som vill kunna använda sig av filmerna vid rättsliga sammanhang.

Med det sagt ska vi ändå komma med den positiva nyheten att det finns kryphål i lagen som man kan använda sig av. Ett smart sätt att komma runt detta är att montera fast kameran på en så kallad tripod. Om du använder en tripod som du stället på instrumentpanelen så kommer den inte att räknas som ”fast monterad”. Vill du vara säker på att den står så stadigt som möjligt kan du investera i en gummimatta som är dubbelhäftande.

Vanliga funktioner hos bilkameror

Vilka funktioner som just din bilkamera kommer att ha beror på vilken modell som du väljer. Köper du den bästa bilkameran på marknaden kommer du med största sannolikhet att få betydligt mer än om du väljer de billigare alternativen. Sedan är det såklart en fråga om hur många funktioner som du faktiskt är i behov av. Vill du bara kunna spela in vad som händer på vägen så krävs inte mycket än just en film- och ljudfunktion.

En funktion som har blivit allt mer vanlig är GPS-funktionen. Om din kamera har en sådan funktion kommer du till exempelvis att kunna använda den för att registrera avståndet som du har kört. Du kan i vissa fall även hitta en accelerationssensor och med hjälp av denna kan du få information och loggar om ett eventuellt förändrat körbeteende. Andra modeller är istället utrustade med stödjande program i annat format. Några exempel på stödprogram är trafikskyltsigenkänning eller laneavgångsvarning.

Många moderna modeller har idag blivit utrustade med en parkeringsövervakning, vilket är en funktion som är mycket bra och som har blivit väldigt uppskattad hos användarna. Med en parkeringsövervakning kommer du att kunna se vad som händer runtomkring din bil när den står parkerad.

Funktionen fungerar som så att kameran slås på om någon människa eller ett fordon skulle närma sig din bil, vilket betyder att du snabbt kan få information om utseende eller registreringsskylt om din bil skulle skadas på parkeringsplatsen. Oavsett vad du anser om ovanstående funktioner så rekommenderar vi att du väljer en modell som har ett nattsikte. Med detta kommer du att kunna se andra fordon eller människor riktigt tydligt, även om du är ute och kör i mörkret när olyckan inträffar.

Vad spelar kameran in?

Majoriteten av alla bilkameror som finns där ute börjar att spela in så fort du har startat igång bilen. Det betyder att den börjar att filma så snart den får tillgång till ström. När kameran är igång kommer den sedan att börja spela in allting som sker framför och runtomkring bilen. Hur mycket kameran kan filma åt sidorna beror på vad det är för modell som du har valt att använda dig av. Under hela tiden som kameran filmar skickar den också över all film till en datalagring. När bilen stängs av, t.ex. för att du ska parkera eller när du har kommit fram till jobbet, så stängs kameran av automatiskt.

De finns dock vissa som vill ha kameran igång även när bilen är avstängd och står parkerad. I dessa fall rekommenderar vi att man då införskaffar sig en kamera som också kan drivas med hjälp av batteri eller en kamera som har ett inbyggt parkeringsläge. Som tidigare nämnts kommer parkeringsläget att göra så att kameran startar om något närmar sig din bil, gåendes eller i ett annat fordon.

Det är viktigt att vara medveten om att en bilkamera inte automatiskt kommer att ge dig en fribiljett ut problematiska situationer. Kameran är opartisk och kommer att spela in vad det är som har hänt, vilket betyder att du som sitter bakom kameran har en skyldighet att följa de trafikregler som gäller.

Om filmen används kommer det att vara mycket tydligt vem det var som gjorde fel och hur ofta detta fel har skett tidigare, beroende på hur mycket av filmen som visas. Att radera filmer är naturligtvis möjligt, men fundera på hur smart det är. Om polisen ska gå igenom materialet kommer det att vara mycket tydligt att delar har klippts bort.

Summering

Med detta sagt är det tydligt att en bilkamera kan komma till väldigt stor användning. Du måste bara bestämma dig för om du vill ha en eller inte. Du behöver inte välja den dyraste bilkameran med många och avancerade funktioner, utan det räcker gott och väl med en i den billigare prisklassen också. Det som är viktigt att tänka på är att det ska finnas en lång och bra batteritid och att upplösningen inte får vara alldeles för låg. Om upplösningen inte är bra kommer du inte att kunna ha lika stor användning av filmen om den krävs i en rättslig process eller i domstol.

Vi hoppas att vårt bäst i test för bästa bilkameran ska ha gjort det lättare för dig att ta ett beslut om vilken kamera som passar bäst. Med tanke på de relativt låga priserna så finns det egentligen bara fördelar med att investera i en sådan här produkt. Om du inte vill använda den för olyckor finns det otroligt många fler användningsområden som kan komma till nytta. Du kan till exempel vända kameran inåt och se hur din dotter (som precis har tagit körkort) sköter sig när hon lånar din bil.

Observera att bilkameran måste monteras korrekt för att anses vara laglig att använda sig av. Det betyder att du inte får montera den direkt på bilen, utan den måste installeras med hjälp av en tripod eller ett stativ på en gummimatta som gör att den inte glider runt. Sugproppar räknas som fast montering och är därför inte ett alternativ.

Vanliga frågor kring bästa bilkameran

Känns det fortfarande som att du inte har tillräckligt mycket kött på benen eller har du kanske en fråga som ännu inte blivit besvarad? Ingen orsak. Här nedan samlar vi de absolut vanligaste frågorna (och svaren) för att du ska kunna göra ett mer medvetet köp och veta hur din kamera fungerar!

Q1. Hur lång batteritid har en bilkamera?

Ett mycket vanligt missförstånd är att bilkameran skulle ha en obegränsad batteritid, men så är alltså inte fallet. För att du ska kunna fortsätta spela in behöver kameran laddas med jämna mellanrum. Det vanligaste är att man använder sig av en mindre USB-kabel för att se till så att batteriet är på topp, men man kan också koppla kameran till cigarettuttaget i bilen. Även här använder du dig av en helt vanlig USB och kan därefter känna dig trygg med att batteriet aldrig kan ta slut. Det förutsätter såklart att du fortsätter att ha kameran inkopplad hela tiden.

Q2. Ska man välja en kamera med eller utan display?

Idag finns det bilkameror både med och utan en display. En display gör det enkelt för dig att kunna ställa in kameran korrekt och säkerställa att den pekar åt precis det håll som du önskar. Det är självklart till förarens fördel, men det finns också nackdelar med att ha en display. Har du en kamera på instrumentbrädan som visar en bil är det lätt att blicken dras till kameran och bort från vägen, vilket kan leta till olyckor för dig och för andra trafikanter. Vill du ha en display rekommenderar vi att du sätter ett skydd över skärmen under tiden som du kör. Skyddet ska naturligtvis bara täcka displayen och inte själva linsen.

Q3. Vilken upplösning ska man välja?

Som tidigare nämnt är det upplösningen som kommer att vara den främsta skillnaden mellan olika kameror, men upplösningen är också den mest avgörande. Om du vill ha en så bra kvalitet som möjligt ska du välja den bästa bilkameran med full HD. Känner du att det räcker med något mindre kan vi rekommendera HD-ready, vilket är i stort sett precis lika bra. Att ha HD är dock inget krav, men observera att du aldrig bör välja en kamera med en lägre upplösning än 720p om du vill kunna ha en tydlig bild. Lägre än så är inte alltid att lita på.

Q4. Vad kan man använda en bilkamera till?

Den främsta orsaken till att bilägare väljer att investera i en bilkamera är för att kunna ha koll på vad som händer kring bilen och för att kunna ha ett händelseförlopp inspelat om en olycka eller krock skulle inträffa. Det betyder dock inte att det är det enda som kameran kan användas till. Om du älskar att spela in dina semesterresor kan kameran vara ett roligt tillskott som ger fina filmer från vägarna, men den kan också vara till stor hjälp för den som har svårt med att fickparkera. I det sistnämnda fallet bör du dock ha kameran monterad vid bakrutan.

Q5. Hur länge lagras filmerna?

Hur länge en film kommer att lagras i bilkameran beror på hur stort minne den har, men det beror också på vad det är för intervall som du har ställt in på att den ska ”tömmas”. Syftet med en bilkamera är inte att spela in längre filmer som ska lagras i flera år eller månader, utan syftet är att vara en rättning och ett bevis om det skulle inträffa en olycka.
Det betyder således att ingen film kommer att sparas permanent, utan kommer spelas över. Finns det inte längre någon plats på minneskortet börjar ”överspelningen” av gamla filmer automatiskt. Är det så att du vill spara filmer eller vill kunna lagra bättre rekommenderar vi att du satsar på ett externt minne. Då kan du föra över alla de filmer som du vill ha kvar, utan att oroa dig för att de ska spelas över.

Q6. Kan en bilkamera filma inne i bilen?

Absolut! Med en bilkamera kan du också välja om du vill filma inne i bilen. Nu kanske du undrar vad nyttan med det skulle vara, men sanningen är att en film av dig när du kör kan vara riktigt användbar. Genom att titta på hur du själv kör är det lättare att förändra sina körvanor till det bättre. Kanske tittar du på mobilen fast du inte ska eller så sitter du och ständigt byter låtar på radion. En kamera inne i bilen är också utmärkt för den som vill se hur en annan familjemedlem kör, kanske tonåringen som precis har tagit körkort.

Q7. Vad betyder loop-funktion?

Loop-funktioner är vanligt förekommande i nyare modeller av bilkameror. Funktionen går ut på att kameran spelar in flera mindre och kortare klipp, istället för ett enda som är mycket längre. Fördelen med detta är att du snabbt och enkelt kan att leta upp det klipp som du är i behov av om du ska använda det för att bevisa vad som skett i en olycka. På så vis slipper du sitta och kolla igenom en hel film på kanske 30-50 minuter för att hitta rätt.

Q8. Är en bilkamera ett måste?

Det korta och enkla svaret på den frågan är nej. Det finns ingen lag i Sverige som säger att du måste ha en bilkamera för att kunna vara ute på vägarna. En bilkamera är istället ett extra tillval som många bilägare väljer att ha, just för att det är så smidigt och dessutom ökar tryggheten om något skulle inträffa. Det behöver inte vara en bilolycka med ett annat fordon, utan kan vara minst lika bra till hands om en annan bilförare kommer fram och börjar skälla ut dig eller agera hotfullt.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.