Xenonlampa bäst i test 2022 – Hitta bästa xenonlampan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för abswheels.se, autoexperten.se, bythjul.com, dack-online.com, dackonline.se, mekonomen.se, skruvat.se, gummihuset.se, tirendo.se.

1. Xenonlampa2. Xenonlampa3. Xenonlampa
Xenonlampa hel/halvljus 22-D2S-66240 bästa xenonlamporXenonlampa 22-D3S-66340

Xenonlampa (PK32D-2) (D1S)

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

En xenonlampa skiljer sig en del från alldagliga glödlampor. De innehåller nämligen ädelgasen xenon. Detta till skillnad från vanliga glödlampor som vanligtvis innehåller en annan ädelgas, argon. Du kanske upplever detta som en mindre skillnad, men den lilla skillnaden i gastyp leder till att dessa lampor vanligtvis håller upp till 4-5 gånger så länge som traditionella lampor. Xenonlampor kostar i regel mer än traditionella lampor, men som kompensation drar de mindre el. Det i sin tur lättar på trycket för din bils batteri. Här nedan hittar du en sammanställning av de bästa xenonlamporna idag. Lycka till med ditt köp!

Topp 3 bästa xenonlampor 2022

1. Xenonlampa hel/halvljus 22-D2S-66240

Xenonlampa hel/halvljus 22-D2S-66240 bästa xenonlampor

Denna utomordentliga xenonlampa från Mekonomen kan definitivt anses vara den absolut bästa xenonlampan på marknaden idag. Detta eftersom den erbjuds till en väldigt prisvärd summa, och passar en hel rad av olika bilar. Detta är en lampa av typ bi-xenon, vilket innebär att det är en väldigt stark lampa som konstant strålar på full effekt. Lampan används alltså för både hel- och halvljus, men lampan kommer med en sköld som justerar styrkan för medtrafikanter. Din bil justerar dessutom höjden på ljuset för smidig körning.

För pengarna blir det svårt att hitta en bättre xenonlampa än denna produkt. Med denna produkt från Mekonomen får du en lampa som är pålitlig, stark och som kommer hålla dig en lång tid framöver.

Se priset här!

2. Xenonlampa 22-D3S-66340

Xenonlampa 22-D3S-66340

Om du är villig att betala lite extra för en xenonlampa som håller en högre standard, och som dessutom passar en rad av olika bilar, är denna lampa något du bör fundera över. Denna produkt passar exempelvis bilar såsom Audi A3 Quattro, Audi A4 Quattro och Alfa Romeo Giulia (II). Den passar dessutom dieselvarianterna av dessa bilar. Denna lampa lämpar sig alltså för något lyxigare bilar, och det högre priset reflekterar detta. Trots att priset är en del högre relativt till en del andra produkter på denna lista, är denna xenonlampa från Mekonomen en god investering i din bil. Detta eftersom den ger dig en livslängd på över 2000 timmar. Det innebär att den eventuellt håller dig i flera år framöver, vilket innebär att du kan pendla till jobbet utan att bekymra dig över dina strålkastare. Även denna produkt är av bi-xenon typ, vilket innebär att den kan användas för både hel- och halvljus.

Se priset här!

3. Xenonlampa hel/halvljus 22-PMD1S

Xenonlampa (PK32D-2) (D1S)

För dig som är på jakt efter den bästa xenonlampan på marknaden idag, men som följer en något striktare budget, kan detta vara rätt lampa. Med denna D1S-lampa från Mekonomen får du en hållbar och stark produkt för ett något billigare pris. Att hitta en ordentlig lampa av bi-xenontyp för ett billigt pris är inte särskilt enkelt, eftersom dessa produkter håller längre och erbjuder dig mer funktionalitet jämfört med traditionella glödlampor. Ett par exempel på kompatibla bilar är BMW 1 Serie (F2*) samt Audi A4 Quattro.

Se priset här!

Köpguide för xenonlampa

Innan du köper en xenonlampa finns det en del saker du bör fundera över, eftersom det är en relativt dyr produkt. Fördelarna med en xenonlampa är låg energiförbrukning och snabb tändning, men vad är då nackdelarna med denna typ av lampa? Den största nackdelen är att lampan inte är lämplig för frekvent upptändning. Detta eftersom den är alldeles för långsam.

För att kringgå detta har bi-xenon-ljus inbyggda sköldar som vrids med en magnet, vilket kan liknas vid ett ögonlock. Lampan lyser således på full effekt konstant, men ”ögonlocket” kontrollerar styrkan på ljuset. Detta är särskilt användbart eftersom xenonlampor tenderar att vara mycket ljusare än vanliga lampor. Xenonlampor kräver dessutom enligt lag automatisk höjdjustering av halvljuset, för att inte blända andra motorister. Allt detta gör självklart bilen något mer komplicerat, men fördelarna med denna typ av lampa balanserar ut det hela.

Det är viktigt att du säkerställer att den lampa du valt ut passar dina behov samt din specifika bil. Det finns en stor bredd av olika xenonlampor att välja bland, och priset på dessa varierar även det en hel del. Det går att hitta xenonlampor från under 500 kronor till över 2000, men alla fungerar egentligen likadant i grund och botten.

Vanliga frågor kring xenonlampa

Vad innebär de olika benämningarna på xenonlampor?

Xenonlampor har en hel del olika benämningar associerade med dem. Dessa är D1S, D2S, D3S, D4S och D1R, D2R, D3R, D4R. D:et står för ”discharge” och innebär att detta är en urladdningslampa. R:et står för ”radiating” och S:et står för ”shielded”. Siffran anger hur pass miljövänlig lampan är. Vissa lampor av denna typ kan innehålla giftiga salter som underlättar tändningen. Siffrorna 1 och 2 innebär giftiga salter som exempelvis kvicksilver. Siffrorna 3 och 4 är giftfria varianter och därmed mer miljövänliga, men detta innebär ofta svårare tändning.

Söker du efter bästa D1S lampan så söker du alltså efter en xenonlampa, så då är du på helt rätt ställe.

Vad exakt är alla fördelar och nackdelar med xenonlampor kontra halogenlampor?
Fördelar:

  • Xenonlampor håller upp till 5 gånger längre, vilket kan innebära såväl sparade pengar som mindre frustration över ständiga byten.
  • Xenonlampor drar mindre ström, vilket underlättar för ditt bilbatteri.
  • Xenonlampor är mycket starkare, vilket innebär högre lumensnivåer. Starkare ljus är även mer trafiksäkert.

Nackdelar:

  • Xenonlampor är vanligtvis en hel del dyrare. Detta eftersom de kräver avancerad funktionalitet såsom en sköld (d.v.s. ”ögonlocket”) och automatisk höjdjustering, bland annat.
  • Vissa lampor av denna typ kan innehålla giftiga salter. Dessa går dock att undvika.
  • Byte av dessa lampor kräver mer kunskap jämfört med byte av halogenlampor. Det är vanligtvis bäst att byta lampor på verkstad, om du inte redan är kunnig.

Fördelarna med xenonlampor är alltså många, och väger tyngre än nackdelarna. Även om du behöver byta dessa lampor på verkstad är det något du endast behöver göra cirka vart femte år. Det är alltså inget du behöver bekymra dig över.

Summering

Xenonlampor håller längre och ger dig ett starkare ljus, men den avancerade funktionaliteten de kräver i din bil leder till ett något dyrare pris. Trots det är de prisvärda produkter som dessutom är trafiksäkrare, eftersom starkare ljus gör det lättare att se under sämre förhållanden. Oavsett vilken produkt på listan som du väljer, är en ordentlig xenonlampa alltid ett bra köp. Lycka till!

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.