Laddbox bäst i test 2022 – Hitta bästa laddboxen här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för abswheels.se, autoexperten.se, bythjul.com, dack-online.com, dackonline.se, mekonomen.se, skruvat.se, gummihuset.se, tirendo.se.
1. Garo2. AURA3. Garo
Garo GLB  22 kW bästa laddboxenAURA Wallbox 2x22kW Typ 2

GARO masterladdbox uttag Typ 2

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Elbilar blir allt vanligare i det svenska samhället och som ägare till en sådan är det viktigt att kunna ladda den på ett tryggt och smidigt sätt. En bra laddbox är enkel att installera och fungerar även under de kallaste vinterdagarna. En laddbox kan minska laddningstiden med hela 40 % jämfört med de portabla boxarna som du får med på köpet när du köper bilen. Många av de bästa laddboxarna kostar en del i inköp men kommer att betala sig i längden.

Här kommer vi att presentera den absolut bästa laddboxen i vår bäst i test-lista. Den bästa laddboxen ska gå att använda hemma för att den ska komma med på vår lista. Du känner igen en laddbox som går att använda i hemmet genom att den har en IP66 klassning. Dock kan du inte installera den själv utan det görs av en elektriker. Du brukar få mer information om detta i samband med att du köper laddboxen av en återförsäljare.

Topp 6 bästa laddboxen 2022

1. Garo GLB 22 kW

Garo GLB  22 kW bästa laddboxen

Denna laddbox ligger ganska högt i pris men den är väl värd pengarna. Den främsta anledningen till att den hamnar etta på vår lista är alla dess smarta funktioner. Det är dessutom en pålitlig laddbox som du kan lita på i alla väder. Den kan bland annat anslutas mot en backend- server direkt via internet. Dessutom kan den konfigureras med hjälp av något som kallas lokal dynamisk lastbalansering. Det minskar i sin tur risken för överbelastning av olika säkringar.

GLB är en modern laddbox som är anpassad efter den moderna människan. Den har ett godkänt DC-skydd vilket är ett måste för att den ska kunna användas i hemmet. Viktigt att komma ihåg är att denna laddbox kräver ett fungerande abonnemang med ett SIM-kort för att den ska verka. Priset för denna laddbox ligger på cirka 20 000 kronor men då får du riktigt mycket produkt för pengarna.

Se priset här!

2. AURA Wallbox 2x22kW Typ 2

AURA Wallbox 2x22kW Typ 2

Detta är laddboxen för dig som vill ha extra allt. Den är designad av en man vid namn Joachim Nordwall som arbetar för den svenska sportbilsdesignern Koenigsegg. Ett stort plus är att den är tillverkad i återvunnen aluminium vilket också gör skillnad för klimatet. En elbil är ju ämnad för att göra mindre klimatpåverkan i jämförelse med diesel- och bensinbilar och då är det en fördel om även tillbehören är klimatanpassade, så långt det är möjligt förstås.

Den är även utrustad med två stycken ladduttag vilket betyder att du kan ladda två bilar samtidigt. Om det visar sig att du inte har en installation som klarar den högsta strömstyrkan så kan du självfallet ställa in styrkan själv efter önskad nivå. Den är även uppkopplad till en så kallad molntjänst som gör att du hela tiden har koll på laddningen.

Här ser du bland annat hur lång tid det är kvar innan batteriet är fulladdad. Ett extra plus för den stilrena designen som är något alldeles extra. Priset för denna ligger på lite mer än 30 000 kronor så det är verkligen en premiummodell och ett solklart alternativ på vår lista över bästa laddare. Det som gör att den inte tar förstaplatsen är det höga priset.

Se priset här!

3. GARO masterladdbox uttag Typ 2

GARO masterladdbox uttag Typ 2

Nummer 3 på vår lista kommer också från tillverkaren Garo. Den passar framförallt dig som vill ha en laddare att använda till flerfamiljbostäder. Ni kan alltså gå ihop flera stycken och dela på kostnaderna. Den går även att installera på arbetsplatser om det finns behov för det.

Boxen kopplas ihop med något som kallas slavboxar EL 353112 och kan sedan sättas vid en garagelänga. Om du vill vara säker på att du inte överbelastar elnätet är det också en god idé att koppla samman den med en EL 108047 3-fas.

Då kan flera stycken ladda sina bilar samtidigt utan att det är en belastning för elnätet. Inköpspris för denna laddbox ligger på cirka 15 000 kronor. Om ni då är flera stycken till exempel i ett radhusområde som går ihop och köper den så kan ni komma billigt undan. Garo är för övrigt ett svenskt företag som funnits ända sedan 1939. Det är alltså ett anrikt företag som producerar dessa laddboxar.

Se priset här!

4. GLB 3,7 kW fast kabel Typ 2

LB 3,7 kW fast kabel Typ 2

Det fjärde alternativet på vår lista över bästa laddboxen är denna smarta variant som du kan använda hemma. Det som gör att den hamnar på vår lista är att den har en så kallad dynamisk lastbalansering, vilket betyder att det är mindre risk att din huvudsäkring i din bostad utlöses. För många elbilsägare är det en trygghet som är värd att betala extra för. Du kan även komplettera denna laddbox med en Modbus 1-fas/3-fas energimätare om du vill kunna aktivera lastbalansering.

Det som vi gillar med denna laddbox är att den har en uppsjö av smarta funktioner som du kan styra direkt via din mobil och en internetuppkoppling. På så sätt har du alltid koll på laddningen även när du inte är hemma. Den är dessutom enkel att installera vilket är ett stort plus i kanten. Om du vill bli ägare till denna laddbox får du betala cirka 15 000 kronor.

Se priset här!

5. HALO Wallbox 3,7 kW Typ 1

HALO Wallbox 3,7 kW Typ 1

Nummer fem på listan är en snygg och funktionell laddbox som passar för hemmabruk. Den har även en molntjänst inkluderad varifrån du kan styra samtliga funktioner. Det som vi gillar med denna laddbox är att den är speciellt framtagen för det nordiska klimatet och allt vad det innebär. Dessutom är den IP66 klassad vilket är ett stort plus i kanten. Eftersom den är anpassad efter det nordiska klimatet håller laddningskabeln sig alltid mjuk oavsett hur många minusgrader det är ute.

Det gör att laddboxen är väldigt enkel att hantera oavsett när du vill använda den. Något som vi verkligen gillar med denna är att det finns ett extra litet uttag på undersidan. Där kan du till exempel koppla in din dammsugare, gräsklippare eller varför inte ladda din elcykel?

Eftersom den har en inkluderande molntjänst kan du enkelt ställa in en timer, se historik över tidigare laddningar och även schemalägga laddningar. Det är praktiskt, smidigt och lätt att använda. Priset för denna är lite mer än 11 000 kronor vilket är riktigt bra.

Se priset här!

6. Webasto AC Pure 11 kW

Webasto AC Pure 11 kW

Det sista alternativet på vår lista är denna lite enklare variant från Webasto. Den monteras enkelt upp på vägen och kan ladda mellan allt från 3,7 kW upp till 11 kW. Vid köp så medföljer det en kabel som är 4,5 meter lång. Den kommer även med en IP 54 klassning.

Dock är den inte molnbaserad som de andra alternativen på listorna så du kan inte styra den från från din mobil eller dator. Dock är det ett billigare alternativ då den endast kostar runt 8 000 kronor. Laddboxen är enkel att koppla in och ska kompletteras med en jordfelsbrytare av typ A eller B. Du får förstås en grundlig vägledning i manualen.

Se priset här!

Köpguide för bästa laddboxen

Allt fler väljer att byta in sin gamla bensin- eller dieselbil mot en miljövänlig elbil. Genom att köpa till en laddbox till hemmet kan du tryggt och säkert ladda bilen så den alltid är redo för körning. Det finns många olika typer av laddboxningar med olika säkerhetsklassningar och funktioner. Som svensk bilägare är det viktigt att satsa på en laddbox som fungerar även när det är minusgrader.

Då är det IP66 klassning du ska hålla utkik efter. En laddbox är inte ett måste eftersom det normalt följer med en portabel laddare när du köper din elbil. Dock kommer du minska laddtiden med upp till 40 % vilket tål att tänkas på.

Det är också viktigt att skilja på AC-laddning och DC-laddning när du ska välja den bästa laddboxen. Det är AC-laddning som är avsedd för att användas hemma. Man skiljer också på enfasladdare och trefasladdare där den förstnämnda är betydligt vanligare. Dock är trefasladdare en snabbare lösning. Det är viktigt att du anpassar strömstyrkan för det uttag där laddboxen ska sitta annars är det stor risk att nätet blir överbelastat.

Fördelar med att ha den bästa laddboxen hemma

Den stora fördelen med att ha en laddbox hemma är att den laddar din bil mycket snabbare än den medföljande sladden. Det är också säkert eftersom en laddbox är anpassad för uppladdning av just elbilar. Sist men inte minst sparar du också mycket tid och kan pyssla med något annat under tiden.

Som vi nämnde tidigare måste en laddare ha ett DC-skydd för att den ska godkännas för hemmabruk. Det har samtliga laddboxar som är inkluderade i vårt bäst i test. Det är ett skydd som gör att likströmmar inte kan strömma igenom en jordfelsbrytare.

Man ska inte ladda sin elbil ur ett vanligt eluttag eftersom det inte är säkrat för just elbilar. Det finns både laddboxar med lösa kablar och sådana som sitter fast. Om du ska ladda fler fordon med samma box är det bäst att satsa på en med en löskabel. Alla laddboxar kräver installation från en behörig installatör. Om du funderar på att köpa en sådan box är det en fördel att välja en återförsäljare där installation ingår i priset.

Börja med att fundera på vilken typ av laddbox som passar bäst för dina behov. Är det endast en bil som ska laddas eller flera stycken? Vad har ni för kapacitet gällande eluttagen hemma i bostaden? Bor ni i norra eller södra Sverige och behöver en laddbox som tål hårda vinterdagar? Genom att svara på dessa frågor blir det enklare att skala ner utbudet och välja den bästa laddboxen för ditt och din familjs behov.

Summering

För att sammanfatta hoppas vi självfallet att du hittat massvis av inspiration för att kunna köpa den bästa laddboxen för elbilar. Det är inte alltid som den dyraste laddboxen är den som passar dig bäst. Det beror helt på dina behov och hur många elbilar du behöver kunna ladda samtidigt. Det kan också vara bra att fundera över om du vill kunna styra laddaren från din mobil eller inte. I så fall kan det vara värt att satsa på en laddare som har många funktioner som är kopplade till en molntjänst.

Ettan på vår lista Garo GLB 22 kW är just en sådan laddbox som har flera extrafunktioner. Till exempel kan du se hur lång laddtid det är kvar eller ställa in ett laddschema. För många är det smidigt att kunna ställa in dessa detaljer på mobilen istället för att bara koppla i sladden när man kommer hem. En laddbox är även ett säkert alternativ för dig som har barn i familjen. Elbilar anses redan nu vara framtiden och genom att investera i en sådan plus laddbox gör du både klimatet och dig själv en tjänst.

Vanliga frågor kring bästa laddboxen

Q1. Ungefär hur mycket kostar en laddbox för elbilar?

Priserna för en laddbox varierar kraftigt. Du kan få en enklare modell för cirka 8 000 kronor. Dock brukar dessa enbart fungera för laddning och har inga extra funktioner som att koppla upp till molnet eller liknande. De dyraste kan kosta uppemot 30 000 kronor men har då betydligt fler funktioner och högre laddkapacitet. Många klarar även av att ladda flera bilar samtidigt.

Q2. Hur går installationen av en laddbox till?

En laddbox installeras normalt direkt till en elcentral vilket betyder att endast en behörig elektriker får utföra installationen. Många återförsäljare erbjuder installation när du köper din laddbox så du själv slipper tänka på det.

Q3. Var kan jag montera min laddbox?

Det går att sätta laddboxen på de flesta väggar eller stolpar så länge det finns tillräckligt med utrymme. De går även att installera både utomhus och inomhus om du till exempel skulle vilja ha den inne i ditt garage.

Q4. Hur många bilar kan laddas samtidigt på en laddbox?

Det beror på vilken laddbox du har köpt. Om det är en enklare modell kan du endast ladda en bil i taget men det finns också mer avancerade laddboxar där du kan ladda flera bilar på samma gång. Dessa brukar användas på arbetsplatser eller finnas vid en garagelänga.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.