Bilbatteri bäst i test 2022 – Hitta bästa bilbatterierna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för abswheels.se, autoexperten.se, bythjul.com, dack-online.com, dackonline.se, mekonomen.se, skruvat.se, gummihuset.se, tirendo.se.
1. Bosch2. Varta F173. Varta I1
Bosch S4026 bästa bilbatteriernaVarta F17 Blue Dynamic

Varta I1 Silver Dynamic

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Det är många som känner igen sig i den frustrerande känslan när bilen stannar på grund av problem med batteriet. Sådant kan lätt hända under en kall dag på vinterhalvåret. Men det kan också hända om man har råkat låta lamporna på bilen stå på. I den här guiden hjälper vi dig hitta ett kraftfullt, hållbart och prisvärt bilbatteri – vi beskriver också vilket bilbatteri som är bäst i test. Förhoppningen är att du med den här artikeln kan hitta ett bilbatteri som minskar risken för att du ska stöta på denna typ av otrevliga startproblem.

Det finns en uppsjö av bilbatterier på marknaden för närvarande. Om man själv inte har någon större erfarenhet av bilar och bilbatterier kan det vara svårt att på rak arm veta vilken man ska välja. Som lekman är det ibland svårt att på egen hand kunna jämföra tekniska specifikationer för ett bilbatteri, då dessa specifikationer ofta är väldigt detaljerade och oöverskådliga.

Egentligen är det viktigaste för dig som äger en bil att hitta ett batteri som rent fysiskt passar din bil. Att det är byggt för att kunna starta bilen även under mycket kalla förhållanden och att det har en sådan kraft att alla bilens elektriska funktioner fungerar även när bilen inte har varit igång på ett tag. Och för att inte glömma det uppenbara, priset. Priset ska naturligtvis vara konkurrenskraftigt, både sett till inköpspriset som sådant och i förhållande till batteriets livslängd.

I den här texten har vi tagit fram 10 stycken bilbatterier som är att bedöma som bäst i test. De parametrar som vi utgått ifrån är de parametrar som vi något överskådligt har beskrivit ovan, det vill säga pris, kraftfullhet, förmåga att klara kyla och användbarhet i förhållande till olika bilmodeller.

Det kan givetvis finnas andra aspekter som väger in och i slutändan gör man alltid en helhetsbedömning av produkten, men det är dessa parametrar som vi menar är viktigast när man pratar om vilket bilbatteri som är bäst. Kika in här om du själv vill botanisera bland olika typer av bilbatterier.

Topp 10 bästa bilbatterierna 2022

1. Bosch S4026

Bosch S4026 bästa bilbatterierna

Äger du en vanlig familjebil eller en annan personbil av normal storlek och letar efter ett kraftfullt och pålitligt bilbatteri? Då kommer Bosch S4026 göra jobbet. En klar fördel med just detta bilbatteri är att du slipper underhålla det, och det beror på att det är byggt genom så kallad silverkalcium teknologi. Teknologin innebär att batteriet är helt slut och att du som äger bilen inte behöver underhålla det överhuvudtaget.

Bilbatteriet har även ett brett användningsområde – det passar en bra bit över 97 procent av alla bilar som finns på marknaden. Batteriet är också mycket kraftfullt och har en förmåga att arbeta även i mycket kalla förhållanden, såsom i svenska fjällen. Bosch S4005 kostar drygt 1400 kronor, vilket är ett mycket bra pris särskilt sett i förhållande till den långa livslängden som Bosch har för sina bilbatterier.

Om man kan tala om att välkända tyska produkter håller bra kvalitet, så är det här bilbatteriet från Bosch i så fall ett exempel på det. För mer information om kvalitativa reservdelar för bil kan du läsa mer här.

Se priset här!

2. Varta F17 Blue Dynamic

Varta F17 Blue Dynamic

Varta F17 Blue Dynamic bör tillerkännas en given plats i denna artikel som rankar bilbatterier som är bäst i test. Det är nämligen ett bilbatteri som fungerar i de allra flesta bilar som producerats i både Europa och i Asien. Det är inte alla bilbatterier som möter de krav som de asiatiska biltillverkarna gör, men det gör Varta F17 Blue Dynamic. Batteriet har en mycket hög kapacitet och ger ett starkt skydd mot urladdning, även om du har energikrävande utrustning i bilen.

Batteriets förträfflighet visar sig bland annat genom att batteriet är det mest sålda batteriet i hela världen. Vad gäller livslängd är Varta F17 Blue Dynamic konstruerat med en särskild teknik som heter PowerFrame som gör att batteriet håller mycket längre än ett vanligt batteri.

Även detta batteri är bra lämpat för bilar som kommer köras i miljöer med låg temperatur, på grund av att batteriet har en köldstartström som uppgår till 80 Ah. Batteriet går för tillfället att köpa för 1785 kronor, vilket är ett lågt pris i relation till andra batterier med samma egenskaper.

Se priset här!

 

3. Varta I1 Silver Dynamic

Varta I1 Silver Dynamic

Söker du efter bästa bilbatteri för en tung bil eller en bil med tung last? Då är vi övertygade om att Varta I1 Silver Dynamic är ett bra val för dig. Det är bilbatteriet som är bäst i test enligt vår uppfattning för just detta ändamål. Det är ett batteri som tål mycket hög belastning och är särskilt bra för dig som har en större bil exempelvis en SUV eller större personbil som används för att frakta material i byggbranschen eller för liknande ändamål.

Även detta batteri är helt underhållsfritt och har en lång livstid. Varta är en mycket välrenommerad tillverkare av batterier som gjort det under många år. Fördelen med Varta I1 Silver Dynamic är att det har en kapacitet att klara av kraftiga motorer och även bilar med mycket energikrävande utrustning, exempelvis om man har kommunikationsradiosystem installerat i bilen.

Batteriet kostar drygt 300 kronor och med det priset kan man förvänta sig kvalitet, pris och kraft, i alla fall när det gäller Varta I1 Silver Dynamic. Behöver du hjälp med bra däck för en bil med krävande motor och utrustning, finner du mer information på denna sida.

Se priset här!

 

4. Global Optima Bluetop

Global Optima Bluetop

Ett av bilbatterierna som är bäst i test enligt vår uppfattning är ett batteri från Global. Global Optima Bluetop är ett bilbatteri med mycket hög effekt som lämpar sig särskilt bra för bilar som kräver mycket elektricitet. AGM-teknik innebär att batteriet ger flera gånger mer tålighet än ett vanligt batteri och är dessutom behäftat med en bra säkerhetsanordning som gör att batteriet inte kommer att orsaka något läckage utan att det går sönder.

Det är särskilt bra för bilar med start och stopp teknik, då dessa bilar kräver särskilt mycket av batterierna. Global är också ett bolag som har ett mycket aktivt miljöarbete och bolagets produkter är miljöcertifierade i enlighet med ISO.

Bolaget har bra samarbeten med bolag som hjälper sina kunder att återvinna sina batterier. Batteriet kostar drygt 3 200 kronor, ett bra pris för ett kvalitetsbatteri. För mer information om andra bilbatterier så kan du läsa mer på denna hemsida.

Se priset här!

 

5. Varta E39 Silver Dynamic AGM

Varta E39 Silver Dynamic AGM

Batteri E39 Silver Dynamic AGM är ytterligare ett batteri med AGM-teknik som definitivt är ett bilbatteri bäst i test. AGM-tekniken innebär att batteriet har en livslängd som är tredubbelt så lång som ett bilbatteri som inte är utrustat med AGM-teknik. Vartas batterier är mycket populära, 8 av 10 nyproducerade bilar som har start- och stoppteknik har också ett AGM-batteri från VARTA.

Tillverkningen sker, precis som för minst ett annat bilbatteri som vi bedömt som bäst i test, i Tyskland. En annan utmärkande egenskap för bilen är att den är utrustad med stark kallstartström, så den kan starta även i extremt kalla väderförhållanden, vilket gör att den lämpar sig väl för en nordisk kontext. Om du även har behov av däck för extremt väder, kan du med fördel fördjupa dig i det hos denna aktör.

Se priset här!

 

6. EB450 Exide Excell

EB450 Exide Excell

Om du letar efter det bästa bilbatteriet för plånboken, som uppfyller den standard som en konsument kan förvänta sig, så är EB450 Exide Excell att rekommendera. Det är ett användbart bilbatteri som passar de allra flesta nya bilar och är väldigt bra för bilar som har utrustning som är beroende av mycket elektricitet. Exide grundades ursprungligen i slutet på 1800-talet av glödlampans grundare som heter Thomas Edison.

Bolaget har sedan dess utvecklat mycket bra bilbatterier – här kan vi prata om att man utvecklat sina produkter utifrån beprövad erfarenhet i ordets rätta bemärkelse. Produkten finns exempelvis att köpa i de flesta av Mekonomens butiker runt om i landet. Men den går även att hitta online för 848 kronor, vilket är ett förhållandevis lågt pris i förhållande till bilbatteriets prestanda och kvalitet.

Se priset här!

 

7. Batteri HS2 AFA Plus

Batteri HS2 AFA Plus

Vi har redan i den här artikeln pekat ut en av Vartas bilbatterier som bäst i test. Men i detta test finns det ytterligare ett bilbatteri som förtjänar att klassas som bäst i test. Varta HS2 AFA Plus är en riktig trotjänare. Den främsta fördelen med detta batteri är att det är utrustat med väldigt stark kallström för att bilen ska kunna startas oavsett temperatur och väderförhållanden.

Batteriet är helt underhållsfritt och du behöver aldrig fylla på med syra eller göra den typen av underhållsinsatser. HS2 AFA Plus har dessutom ett särskilt PowerFrame-galler som borgar för en bra startkraft, hög tålighet gentemot korrossion och mycket hastig återuppladdning av batteriet. Priset är drygt 1000 kronor vilket är ett rimligt pris för ett bilbatteri, men när det gäller HS2 AFA Plus så är det verkligen ett skäligt pris i förhållande till batteriets funktioner.

Se priset här!

 

8. Bosch S5A

Bosch S5A

Bosch S5A är ett bilbatteri som har en given plats i ett bäst i test för bilbatterier. Även detta är ett bilbatteri med särskild start- och stoppteknik och är utrustat för bilar av mer påkostad klass. Det är helt enkelt ett bilbatteri som är utformat för att passa bilar av mer lyxig karaktär, som ofta har funktioner i bilen som kräver mer elektrisk kapacitet än en vanlig bil i standardutförande.

Även detta batteri från Bosch är helt underhållsfritt och slutet. Det finns flera olika varianter av detta batteri beroende på exakt vilken bil du har. Priset varierar, men är drygt 3000 kronor, vilket är ett bra pris för ett kvalitativt bilbatteri för bilar i den högre prisklassen.

Se priset här!

 

9. EA722 Exide Premium Carbon

EA722 Exide Premium Carbon

Ett annat batteri som förtjänar att rekommenderas är Exides premiumbatteri, E722. Det här är ett batteri som är till för dig som kör bil i en sådan miljö att bilbatteriet löper stor risk att ladda ur ganska abrupt – exempelvis om du bor i norra delar av Sverige med en mycket låg temperatur året runt. Batteriet är byggt för att tåla mycket snabba och omfattande urladdningar och snabbt kunna återhämta sig.

Detta bilbatteri är också mycket bra för bilar med extra utrustning som drar mycket el, såsom uppvärmningssystem eller andra digitala system som drar en hel del elektricitet. EA722 kostar närmare 1600 kronor, vilket är ett bra pris för en så pass avancerad konstruktion.

Se priset här!

 

10. Yuasa 9000

Yuasa 9000

Yuasa 9000 är ett bilbatteri från en av världens ledande tillverkare av billbatterier, Yuasa. Det rör sig om ett bilbatteri som är utformat för nya bilar med avancerad teknik och avancerade funktioner. Batteriet är mycket hållbart och bidrar till minskad förbrukning och minskade utsläpp. Prislappen ligger strax under 3000 kronor. På sidan nedan hittar du mer information om exakt vilka fordonsmodeller batteriet passar till.

Se priset här!

 

Guide för dig som vill hitta det bästa bilbatteriet

I den här artikeln har vi rekommenderat åtta stycken bilbatterier som vi menar är bäst i test utifrån de parametrar vi har utgått ifrån i vårt test. Det är en god idé att utgå ifrån våra tips och rekommendationer, men du som konsument ska alltid göra en egen bedömning utifrån dina egna önskemål och dina egna ekonomiska förutsättningar. Om du själv vill göra jämförelser av olika bilbatterier bör du särskilt fundera på följande saker:

1. Batteriet ska passa just din bil

Det knepiga när man köper ett bilbatteri är att det finns så många olika batterier att välja på. Faktum är att bilarnas konstruktion skiljer sig rätt mycket åt beroende på om tillverkningen skett i Europa, Asien eller någon annan stans. Var därför noga med att undersöka till vilka bilmodeller ett visst bilbatteri passar.

Ofta har tillverkaren ett dokument där den på ett nästintill heltäckande sätt radar upp alla bilmodeller som bilbatteriet fungerar med. Du ska vara lika noggrann när du väljer bilbatteri, som när du väljer däck till bilen. På många sidor är det dessutom möjligt att ange bilens registreringsnummer för att få förslag på exakt vilka bilbatterier som fungerar och är lämpliga för just din bil.

Men i det här testet har vi föreslagit bilbatterier som fungerar för nästan alla bilar som är någorlunda moderna. Försök också att titta på vilken kapacitet bilen behöver i fråga om startkraft och att batteriet du ska köpa kan tillgodose det.

 

2. Pris är viktigt – men livslängden är minst lika viktig

Självklart så ska man inte lägga mer pengar än nödvändigt för att köpa ett bilbatteri. Det ska inte vara nödvändigt att lägga stora pengar bara för att man ska kunna starta och driva bilen även under kalla förhållanden. Som vi visat i det här testet kan man få ett mycket bra bilbatteri för strax under 1000 kronor, beroende på vilken bil man har och vilka behov den har. Men det är viktigt att man sätter priset i relation till batteriets livslängd.

Det kan vara en fördel att lägga lite extra pengar på ett bilbatteri, om det då innebär att du får ett bilbatteri med lång livstid. Det är inte bara dyrt att byta bilbatteri, utan också jobbigt och tidskrävande. I slutändan kan det alltså bli billigare för dig som bilägare att våga lägga några extra slantar på ett bilbatteri, för att slippa köpa ett nytt eller underhålla det bara efter kort tid. Här finner du vägledning om hur du kan hitta bra reservdelar och tillbehör för bil till bra priser.

 

3. Välj ett batteri med tillräcklig kallstartström

En bilägare vill till nästan varje pris undvika att man hamnar i läget att bilen inte kan starta på grund av att det är för kallt ute. Det är givetvis inget problem för bilägare i södra Europa eller i Asien, men det är ett mycket vanligt problem för svenska bilägare. När du jämför bilbatterier bör du särskilt titta på vilken kallstartström det har, vilket mäts i CCA.

Det är ett värde på hur mycket ampere ett bilbatteri kan producera vid en temperatur på 18 minusgrader, under trettio sekunder. Ju högre kallstartström, CCA, desto bättre förmåga har batteriet att jobba under kalla förhållanden. Här kan du få mer information om hur du kan jämföra CCA mellan olika bilbatterier.

 

Sammanfattning

Du har nu läst en guide om vilket som är det bästa bilbatteriet beroende på vilken bil du har, hur mycket pengar du vill lägga på batteriet och beroende på vilken utrustning bilen har. Samtliga av de tio bilbatterier som är bäst i test i denna artikel är bra produkter som vi varmt kan rekommendera. Om du funderar på att köpa ett annat batteri kan du utgå från de parametrar som vi har skrivit om i vår köpguide.

Vi rekommenderar starkt att man köper ett underhållsfritt batteri, det är viktigt för både säkerheten och livslängden för batteriet. Det är också viktigt att köpa ett batteri som har god förmåga att klara låga temperaturer och snabba urladdningar. Det är nämligen inte roligt att hamna i en situation då bilen inte går att starta på grund av omständigheter som beror på vädret.

Särskilt viktigt är det om du har utrustning i bilen som drar mycket el, då behövs särskilt mycket effekt. Vi har i denna artikel rekommenderat olika återförsäljare för dessa produkter, men det finns givetvis många fler som erbjuder samma produkter.

 

Vanliga frågor om bilbatterier

Qu003cstrongu003e1. Kan jag byta bilbatteri själv?u003c/strongu003e

Det beror på. Det är möjligt att byta bilbatteri själv, det är ofta enklare att göra det på äldre bilar än på nyare bilar. Men på nyare bilar och med nyare batterier är det som regel bättre att anlita en auktoriserad verkstad att göra det, då vet du att det blir rätt. Om du ändå väljer att göra det själv behöver du ha rätt skyddsutrustning, i vart fall behöver du skyddsglasögon och handskar när du arbetar i motorhuven. u003ca href=u0022https://www.tirendo.se/u0022u003eLäs mer häru003c/au003e om hur du kan tänka när du själv arbetar på din bil.

Qu003cstrongu003e2. Hur laddar man ett AGM-batteri?u003c/strongu003e

Ett AGM-batteri är det mest avancerade bilbatteriet på marknaden. Det är mycket säkert och helt underhållsfritt. Med hänsyn till att det är underhållsfritt behöver du inte vara rädd för att hantera batteriet vid laddning, då risken för läckage är minimal. När du ska ladda ett AGM-batteri behöver du en batteriladdare som du kan köpa på valfritt varuhus som säljer tillbehör och reservdelar till en bil.

Qu003cstrongu003e3. Hur lång är livslängden för ett batteri?u003c/strongu003e

Livslängden varierar mycket beroende på vilket batteri du köper. Ett vanligt bilbatteri har en hållbarhet på cirka 5 år, men mer avancerade batterier håller längre än så. Ju oftare batteriet används, desto längre blir livstiden på batteriet. Ett bra tips är att köpa en laddare till ditt bilbatteri. Genom att ladda batteriet med jämna mellanrum förlänger du livstiden.

Qu003cstrongu003e4. Vad händer med batteriet om jag inte använder bilen under vintern?u003c/strongu003e

Om du ska ställa av bilen under vinterhalvåret eller av andra skäl inte använda bilen under denna kalla del av året, så är risken att batteriet försämras. Försök därför att använda bilen så ofta som möjligt och om du inte kan göra det under längre perioder kan du lyfta ur batteriet ur bilen, men se till att batteriet är fulladdat när du lyfter ur det ur bilen för annars finns risk att batteriet skadas

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.