Bästa backkameran 2022 – Läs vår stora guide om backkameror!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för abswheels.se, autoexperten.se, bythjul.com, dack-online.com, dackonline.se, mekonomen.se, skruvat.se, gummihuset.se, tirendo.se.
1. MXN RV HD7DM80C2. MXN RV 71A35C3. Kenwood
MXN Backkamerasystem RV HD7DM80C bästa backkameranMXN Backkamera RV 71A35CKenwood Backkamera kompakt
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Det finns många saker som kan vara svåra att lära sig när du börjar på körskola och ska ta körkort. Det är inte ovanligt att man tycker det är svårt att hantera växelspaken och koppling, men den kanske svåraste skicklighet att bemästra är fickparkeringen. Om du bor i en storstad är fickparkering något som kommer att vara vanligt förekommande och det kan ta många år innan du får in tekniken. Det är lätt att det blir fel eller att man råkar backa in i bilen som står bakom. Det kan också vara så att man står och tragglar på samma ställe, och bara backar fram och tillbaka utan att komma någon vart, men inte längre!

Den främsta orsaken till att det är svårt att fickparkera är det trånga utrymmet och den begränsade sikten. Det är omöjligt för dig att kunna se helt bakom din bil, eftersom det finns en blind punkt att ta hänsyn till. Med hjälp av en riktigt bra backkamera kan du dock få full kontroll på bilen och fickparkera med bravur. I vår bäst i test har vi valt ut backkameror i hög kvalitet och i många olika prisklasser!

För bara några år sedan var backkameran inte något som fanns tillgängligt. Visst kunna vissa företag eller större biltransporter använda sig av kameror för att lättare kunna se vad som händer bakom bilen, men det var en stor skillnad på användningsområdet då från idag. Idag är det många personbilar som till och med har inbyggda backkameror, så att du inte behöver införskaffa dig någon på egen hand. Det är dock långt ifrån alla och vill du bli duktigare på att fickparkera är en backkamera i stort sett alltid det bästa alternativet, tills du har fått in tekniken.

Att välja backkamera är dock inte så enkelt som det låter. Det finns mängder med olika tillverkare och modeller på marknaden och det är viktigt att du hittar en som passar din bil och dig så bra som möjligt. Idag kan du hitta både tråd- och trådlösa backkameror, men du kan också hitta avancerade funktioner och mer enkla alternativ. Med hjälp av vår bäst i test och vår smidiga köpguide hoppas vi att det kommer bli enklare för dig att hitta rätt produkt. Vi har tittat på kvalitet, funktioner, montering, användarvänlighet och priser när vi har valt ut och kan garantera dig att en hög standard gäller på samtliga backkameror.

Topp 6 bästa backkameran 2022

1. MXN Backkamerasystem RV HD7DM80C

MXN Backkamerasystem RV HD7DM80C bästa backkameran

Som första backkamera i vårt bäst i test har vi valt att lista MXN Backkamerasystem RV HD7DM80C. Den här backkameran hamnar i den högre prisklassen och är en produkt med en välfungerande pekskärm med touchfunktion. Den som önskar kan koppla ihop hela tre olika kameror till systemet och detta utan att behöva använda sig av elektriska visir. Med hjälp av triggfunktionen och de förprogrammerade linjer som finns kommer kameran att göra det lätt för dig att både backa och parkera med säkerhet.

MXN Backkamerasystem RV HD7DM80C lämpar sig bäst för fordon på 12V och 24V. Skärmen har en ljuskänslighet på 500cd/m2 och har en automatiskt uppvärmningsförmåga. Det betyder att om det är under 10 grader utomhus så kommer skärmen att värma upp sig själv. Backkameran är också utrustad med ett metallchassi som är helt vattentätt och godkänd för att använda till döda vinkeln. I samband med din beställning får du med både fästen och kablage.

Se priset här!

2. MXN Backkamera RV 71A35C

MXN Backkamera RV 71A35C

Vi fortsätter vår bäst i test med ytterligare en backkamera från den kända tillverkaren MXN. MXN 71A är en backkamera som hamnar i mellanprisklassen och som håller en hög standard hela vägen. I paketet får du inte bara med en kamera, utan även en 7 tums LCD skärm som du kan koppla på instrumentbrädan eller i en tripod för att se vart du backar. MXN 71A är utrustad med en triggerstyrning, men kan endast kopplas upp till en annan kamera.

MXN 71A passar till den som vill ha en backkamera som kommer att fungera bra i alla lägen. I din beställning av denna produkt kommer du också att få med alla de kablar som du behöver för att kunna montera och aktivera kameran.

Se priset här!

3. Kenwood Backkamera kompakt

Kenwood Backkamera kompakt

Kenwood Backkamera kompakt är en liten och behändig backkamera som ligger i den lägre prisklassen. Med den här kameran kan du enkelt få uppsikt om vad som händer bakom bilen och minimera risken för olyckor. Kenwood Backkamera kompakt är helt vattentät och kan därför användas under alla säsonger och väderlekar som Sverige har att erbjuda. Här får du en 103 graders vidvinkel vertikalt och en horisontell vidvinkel på 128 grader.

Kenwood Backkamera kompakt monteras och aktiveras med hjälp av en kabel som du får med i samband med din beställning. Kabeln är hela 5 meter lång, vilket gör den väldigt flexibel och enkel att använda sig av. Matningsspänningen för Kenwood Backkamera kompakt ligger på 9-16V och max strömförbrukningen som kameran har är på 0.05A.

Vill du ha en liten kamera är Kenwood Backkamera kompakt helt rätt för dig. Kameran är nämligen så liten att den endast väger 22 gram och har måtten 23,4 x 23,4 x 23,9 mm. Den ringa storleken gör att den är svår att upptäcka, vilket minskar risken för stöld.

Se priset här!

4. Carwise Backkamera komplett paket

Carwise Backkamera komplett paket

Ska du köpa dig din första backkamera någonsin är det naturligtvis bra att välja en produkt där du får med allt som du behöver, i en och samma beställning. Att behöva leta efter produkter och tillbehör separat är sällan kul och risken är också stor att det blir fel. Med Carwise Backkamera komplett paket slipper du oroa dig för att sakna nödvändiga tillbehör och kan installera din backkamera direkt.

Carwise Backkamera har en bildskärm på 7 tum, vilket gör det enkelt för dig att se vad som händer bakom bilen. Skärmen är också i färg, för att det ska bli ännu tydligare. Om så önskas finns det möjlighet att koppla in en DVD till skärmen och kabeln på hela 20 meter gör att du inte behöva oroa dig för att den inte ska räcka till. Carwise Backkamera har en vidvinkel på 120 grader.

Se priset här!

5. AutoHifi Dashcam

AutoHifi Dashcam

AutoHifi Dashcam skiljer sig från de andra backkameror som vi har haft med i denna bäst i test och vi ska naturligtvis förklara varför. Med den här kameran kan du nämligen välja om du vill använda den back på bilen, just likt en backkamera, eller om du vill fästa den på insidan av bilen och använda den som en dashcam. En dashcam är en kamera som filmar vägen framför dig och som kan vara till stor hjälp om du behöver bevisa vad som skett i samband med en trafikolycka.

Fördelen med att välja AutoHifi Dashcam är att du får två olika typer av kameror i ett, men det är inte allt. Den här kameran har nämligen även en inbyggd GPS och kan kopplas upp med hjälp av Wifi. AutoHifi Dashcam är också utrustad med en Full HD skärm och har en synvinkel på 155 grader. För att du ska kunna använda dig av AutoHifi Dashcam behöver du dock ett SDHC kort, för att kunna lagra alla filmer som spelats in. Detta måste köpas separat.

Se priset här!

6. Pioneer NTSC-universalkamera

Pioneer NTSC-universalkamera

Som sista kamera i denna bäst i test har vi valt att lista Pioneer NTSC-universalkamera. Det här är ytterligare en kamera som är utrustad med unika funktioner som gör den lite mer speciell än många klassiska backkameror. Pioneer NTSC-universalkamera är en förstklassig produkt som gör det lättare för dig (och andra) att vara säker i trafiken. Kameran har en spegelvänd bild på sin skärm och en vidvinkel på 129 grader. Det ger dig ett brett perspektiv av vad som pågår bakom bilen och i döda vinkeln.

Pioneer NTSC-universalkamera kan automatiskt justera sin ljusstyrka mellan mörker och solljus och det är tack vare den inbyggda CMOS-sensor som kameran har. Upplösningen är dessutom på hela 310 000 pixlar, vilket ger dig en tydlig och pålitlig bildskärpa. För att du ska slippa överexponerade bilder kan Pioneer NTSC-universalkamera också eliminera vita strimmor som lätt kan orsakas av solljus utifrån. I samband med beställning medföljer en installationskabel på 10 meter.

Se priset här!

Köpguide för bästa backkameran

Oavsett om du har använt dig av en backkamera tidigare eller inte så kan en köpguide hjälpa dig att göra ett bättre val. Innan vi går in djupare på vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa backkameran ska vi kika närmare på vad en backkamera faktiskt är.

Kort och gott kan man säga att en backkamera är en kamera som är specifikt framtagen för att göra det möjligt för förare att se den ”blinda punkten” som finns bak på bilen. Kamerans fästs således på bilens baksida och är kopplad till en skärm som du kan ha på instrumentbrädan. På skärmen kommer du sedan att kunna se allt det som finns bakom din bil. Ska man titta på backkamerans historia så går denna så långt tillbaka som 50-talet, men det dröja minst 40 år innan man tog idén på allvar. Under åren har det skett otroligt många olyckor på grund av denna blinda punkt och det har också uppstått en hel del svårigheter när det har varit dags att parkera. Backkameran började sakta men säkert att utvecklas till den produkt som vi har tillgång till idag.

Den bästa backkameran höjer säkerheten

När det kommer till bilar, trafik och säkerhet är vi mycket noga med att titta på fakta. Hård fakta går inte att förneka och statistiken visar att minst två människor avlider varje år till följd av att förare inte har haft uppsyn över den blinda punkten. Olyckorna sker vanligtvis i samband med att föraren ska backa och utöver att människor mister sina liv, så inträffar också en hel del skador på andra bilar eller annan egendom.

En forskningsundersökning visade att backkameror eller sensorer bak på bilen kan minimera risken för olyckor med så mycket som 27 %. Hade det varit så att alla bilar i trafiken hade haft sensorer som gav ifrån sig ljus eller ljud om det fanns något för nära bilen, hade alltså backningsolyckor eller backningsskador minimerats med en fjärdedel. Visst är det sen så att en backkamera inte kommer att kunna förhindra att olyckor sker helt och hållet, men det är utan tvekan ett bra och stort steg i rätt riktigt och till möjlighet att rädda fler liv.

Därför bör du investera i en bra backkamera

Det finns otroligt många fördelar med att ha en backkamera på sin bil, men det betyder inte att du måste välja den dyraste och bästa backkameran på marknaden. Idag finns det modeller i många olika prisklasser och som fungerar precis lika bra, om än med färre funktioner. Vi är säkra på att det inte undgått dig att fördelar med backkameror finns, men vilka är de och finns det några nackdelar?

En av de främsta fördelar och vanligaste anledningar till att man skaffar en backkamera är fickparkeringen. Med den bästa bilkameran kan du se till att du kommer in på ett bra sätt i fickan och att du inte slår i bilen bakom dig. Det är dock inte allt!

  • En backkamera kan hjälpa dig att rädda liv då den minimerar risken för att backa på djur eller barn
  • Du slipper oroa dig för att bilen ska gå sönder på grund av att du backat in i kanter eller hårda föremål
  • Backkameran gör det möjligt för dig att få bättre kontroll och större sikt över hela din bil
  • Du kan med enkelhet backa ur en uppfart

Du kan säkerligen hitta fler fördelar än så, men nu över till nackdelarna. Precis som med allt annat här i världen så har även backkameror sina nackdelar, även om de är ytterst få. Man skulle egentligen kunna säga att alla nackdelar som finns med produkten kan summeras i ett och samma ord, nämligen vädret. Skulle det vara så att du bor eller befinner dig på en plats där det ofta är dålig väder kommer du att behöva rengöra din backkamera väldigt ofta. Detta gäller även för den som bor i områden där det är mycket snö och slask om vintrarna.

En del tillverkare har valt att utrusta backkameran med ett lock. Observera att det dock inte är alla kameror som har denna smarta detalj och därför rekommenderar vi att du överväger om du vill torka av kameran stup i kvarten eller inte.

Priset för en backkamera – Vad kostar de?

Att säga hur mycket den bästa backkameran för dig kommer att kosta är otroligt svårt. Kamerorna kommer i mängder med olika prisklasser och huruvida du väljer en trådlös backkamera eller inte kommer också vara av betydelse. Här har kvalitet, funktioner en avgörande roll, men räkna med att priset kan ligga någonstans mellan 3000-15000 kronor, beroende på vilken du väljer. Att installera en backkamera är dock väldigt enkelt, speciellt om du väljer ett trådlöst alternativ. Det du kan trösta dig med är att du åtminstone inte behöver vända dig till en bilverkstad och betala ytterligare kostnader för installation. Observera att det är mycket viktigt att du placerar din kamera på ett sådant sätt att den inte kam skymmas av något.

Backkameror med kabel kan ge en högre funktionalitet

Många ställer sig frågande till om det är bäst att välja en backkamera med en kabel eller om man ska välja ett trådlöst alternativ. Det vi kan säga är att valet kommer bero på vad det är för stöd som din trådlösa kamera kommer att få. Skulle det vara så att det fungerar för dig att ha ett trådlöst alternativ är det naturligtvis väldigt bekvämt. Monteringen blir mycket lättare och du slipper hålla på att trassla och knöla med kablar.

Trots den trådlösa backkamerans många fördelar är det ändå många användare som menar att en backkamera med kabel kommer att fungera betydligt bättre och vara mer pålitlig. Bland annat kommer den också att ha en bättre upplösning på skärmen. Vi rekommenderar att du väljer ett HD-system till kameran eller annat system som är av kraftfullare slag. En tips är HD-systemet Raptor HD, som gör det möjligt för dig att koppla upp flera kameror till systemet.

Summering

Nu har du kommit till slutet av denna bäst i test för bästa backkameran och vi hoppas att du har fått massor med tips och inspiration inför ditt nya köp. Backkameror är något som idag är mycket populära och som många förare använder sig av, även de mest erfarna sådana. Med en kamera bak på bilen behöver du inte oroa dig för att krocka i föremål (eller personer för den delen) när du ska parkera eller backa bakåt. Kameran ger dig en ordentlig och bred vinkel av vad som sker bakom och kring bilen.

Den kanske svåraste biten av en backkamera är att välja rätt. Utbudet är stort och det finns massor med kameror att välja mellan. Genom att läsa igenom vår köpguide och våra frågor och svar tror vi dock att vi kan hjälpa dig riktigt bra med valet. Här går vi bland annat igenom fördelar och nackdelar med en kamera och berättar mer om hur de trådlösa alternativen fungerar.

Med det sagt är en backkamera något som vi rekommenderar alla förare att ha. Även om du känner att du har full koll över bilen kan det vara svårt att lyckas med detta i precis alla situationer. En backkamera kan förvisso ha ett relativt högt pris, men om du råkar skada ett djur eller ett barn kommer det kosta betydligt mycket mer än vad kameran gör.

Vanliga frågor kring bästa backkameran

Har vår köpguide inte besvarat de frågor som du söker svar på? Oroa dig inte. Det är mycket vanligt att ha många funderingar och tankar innan man ska köpa en backkamera. Här nedan har vi därför samlat de vanligaste frågorna och svaren gällande produkten.

Q1. u003cstrongu003eHur installeras en backkamera?u003c/strongu003e

Hur din bästa backkamera ska monteras beror på vad det är för modell som du har valt. Det är vanligt att man sätter fast backkameran på registreringsskylten, men om det inte fungerar för dig finns det andra lösningar att använda sig av. Det som är viktigt när du monterar är att det inte ska vara svårt och krångligt att få backkameran på plats och att kameran inte ska sitta på ett sätt så att fordonet kan skadas.

Q2. u003cstrongu003eKan man använda sig av en backkamera i mörkret?u003c/strongu003e

Om du vill kunna använda dig av din backkamera när det är mörkt ute behöver du se till att välja en modell som är specifikt framtagen för ändamålet. I de flesta fall är det de bästa backkamerorna eller bättre modellerna som erbjuda mörkerseende.

Q3. u003cstrongu003eÄr det okej att välja den billigaste trådlösa backkameran?u003c/strongu003e

Hur mycket du vill betala för din backkamera är det bara du som kan bestämma. Vi rekommenderar att du åtminstone för söker satsa på någon som ligger i prisklass 2000-3000 kronor och inte lägre än så. Du behöver inte köpa den bästa kameran på marknaden, men observera att de billigaste modellerna ofta har svagheter som kan skapa irritation med tiden

Qu003cstrongu003e4. Vilken är den bästa backkameran?u003c/strongu003e

Även om vi önskar att vi hade kunnat hitta en produkt som är den absolut bästa backkameran så är detta inte möjligt. Vi vill istället säga att den bästa backkameran är den kamera som passar dig så bra som möjligt. Vill du ha hjälp att välja mellan några riktigt bra produkter så hänvisar vi till vår bäst i test som du hittar länge upp. Här listar vi bra och pålitliga modeller i alla prisklasser.

Qu003cstrongu003e5. Vem behöver en backkamera?u003c/strongu003e

En backkamera är en produkt som lämpar sig utmärkt för den som vill vara lite smidigare och lite säkrare i trafiken. Kameran kommer bland annat att kunna hjälpa dig att se den blinka punkt som finns bakom bilen, men hjälper dig också att få uppsikt över döda vinkeln. Det gör att du minskar risken för att köra på något levande eller köra in i något objekt.

Q6. u003cstrongu003eHur drivs backkameran?u003c/strongu003e

Man brukar säga att det finns två olika sätt som du kan se till att få ström till din kamera. Du kan antingen välja att koppla in den i bilens eluttag, vilket också brukar benämnas som cigarettuttaget, men du kan även välja en kamera som drivs med vanliga batterier. Väljer du det sistnämnda kan det vara en god idé att ha några extra batterier i bilen, om de plötsligt skulle sluta fungera.

Q7. u003cstrongu003eÄr backkameran att lita på?u003c/strongu003e

Visst kommer du att kunna lita på din backkamera, men var försiktig med att överlåta ditt eller någon annans liv helt i kamerans u0022händeru0022. Då det är en teknisk produkt kan man aldrig vara 100 % säker på att den fungerar som den ska. Det bästa är naturligtvis att du också lär dig att fickparkera utan kameran och att du endast har den som stöd eller som säkerhetsrisk. Risken är annars stor att du faktiskt glömmer hur man ska parkera på egen hand.

Q8. u003cstrongu003eFinns det backkameror med andra funktioner?u003c/strongu003e

Den främsta orsaken till att man köper en backkamera är helt enkelt för att se vad som händer bakom bilen, för att kunna parkera bättre och minska risken för olyckor, men det betyder inte att det är det enda som kameran kan göra. Väljer du en billig och klassisk backkamera kanske du inte kan räkna med så mycket mer, men det finns idag modeller som kan användas även som dashcam och som har en GPS inbyggd i sig.

Q9. u003cstrongu003eKan man koppla sin kamera till mobilen?u003c/strongu003e

Det enkla svaret på den frågan är ja. Idag finns det modeller som gör det möjligt för dig att koppla kameran till din mobiltelefon istället för till en traditionell skärm. Fördelen med detta är att du minskar risken för att drabbas av stöld och inbrott. En skärm med tillhörande backkamera kan vara väldigt lockande att grabba åt sig för den som är ute efter att bryta lagen, eftersom de ändå kostar en hel del i inköp.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.